Oorzaken en gevolgen van eenzaamheid

Brein en eenzaamheid

Eenzaamheid voel je met je hersenen

Wat eenzaamheid veroorzaakt is heel simpel: mens-zijn. Ieder mens weet wat het is om je eenzaam te voelen. En dat is maar goed ook. We zijn wezens die slechts overleven dankzij de verbinding met anderen. Daarom hebben we een stevig waarschuwingssignaal voor als die verbindingen iet goed functioneren. Eenzaamheid ervaar je met je hersens. Net zoals honger en pijn.

De kunst is datgene te doen wat nodig is om je verbonden te voelen met anderen. Dat begint met weten met welke anderen je dan wel verbonden moet zijn. Wie past bij jou – en bij wie pas jij?

De meesten van ons weten heel goed of ze rechts- of linkshandig zijn. Maar verder… wat je belangrijk vind en waar je van houdt, wat jou drijft en hoeveel mensen om je heen jou gelukkig maakt… we krijgen het bepaald niet met de paplepel ingegeven.

Dat leidt ertoe dat we de verkeerde dingen doen of met de verkeerde mensen verbinding zoeken. En dat leidt er weer toe dat eenzaamheid niet wordt opgelost.  Met gevolg dat het chronische eenzaamheid wordt. Precies dat wat we bij ouderen veel zien.

Eenzaamheid aanpakken vraagt om zelfkennis en om de vaardigheden die je nodig hebt om verbinding te maken en te onderhouden. Dat is nogal wat. Daar kun je jaren mee aan het stoeien blijven. Je kunt ook hulp vragen van iemand die ervoor is opgeleid om je daarbij snel en vakkundig te helpen. Een Faktor5 coach bijvoorbeeld.

Of je wordt zelf zo iemand…

De gevolgen van eenzaamheid, daar ga ik het volgende keer over hebben. Want daar kun je wel een boek over schijven.

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in beleid, eenzaamheid, GGZ, Uncategorized, welzijn en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s