Dorst, honger, eenzaamheid

Vogelvlucht

Zo vrij als een vogel in de lucht… of eenzaam?

Eenzaamheid is een alarmsignaal van je lichaam. Het zegt je dat je verbinding met anderen niet voldoende is. Net zoals je honger krijgt als je niet genoeg voedsel binnen krijgt en dorst als je lichaam vocht nodig heeft, kun je je eenzaam voelen. Het is dus een signaal dat jou ertoe aanzet verbinding te zoeken met anderen. Volstrekt normaal en voor ieder mens bekend.

Contact?

Het gaat dus net om zo-maar-contact, het gaat om verbinding. Een vast patroon van contacten. Net zoals je niet zo-maar-iets eet als je honger hebt. Maar dingen die gezond voor je zijn, zo heb je ook verbinding nodig met anderen, omdat dat gezond voor je is. En daar komt voor singles een lastig punt. Verbinding maken is op zich al iets dat niet voor iedereen vanzelfsprekend gaat, een patroon van verbinding, regelmaat in je contacten, dat is net ietsje lastiger.

Hoezo verbinding?

Waarom is het zo nodig om verbinding te hebben met andere mensen? We komen er steeds meer achter, met name door neuropsychologisch onderzoek, dat wij mensen op onzichtbare manieren met elkaar verbonden zijn -en verbonden moeten zijn- om gezond te leven. We weten uit onderzoeken inmiddels met grote zekerheid dat alleen leven ongezonder is dan samen leven, maar zo langzamerhand gaan we meer begrijpen van hoe dat komt.

Afleiding

Verbinding hebben is deel van onze natuurlijke staat van zijn. Trekken we ons te veel terug, dan voelen we dat gebrek aan verbinding als eenzaamheid. Het is aantrekkelijk om dat niet te voelen. Dan is TV kijken, shoppen, allerlei andere vormen van afleiding een manier om dat doe te bereiken. Niet iedereen lukt het de gevoelens weg te drukken, maar veel mensen zijn zich na verloop van tijd niet meer bewust van het feit dat het eenzaamheid dat ze dwars zit. Het lichaam weet het echter wel, en dat zal zeker gaan protesteren.

Gevolgen

We weten dat eenzaamheid de gezondheid ondermijnt. Het is net zo dodelijk als roken. Dat betekent dat je als single meer risico loopt te overlijden dan iemand die met een of meer mensen samenwoont. Daar met je dus rekening mee houden, door je verbindingen met anderen veilig te stellen. Je moet energie stoppen in het aangaan en het onderhouden van je relaties, net iets meer zorgen voor verbinding, en zorgen dat je niet in de valkuil stapt van het zoeken naar afleiding.

Dus let op!

Ben je alleenstaand, dan is je eerste taak: voor jezelf zorgen. Zorgen voor verbinding met anderen is er één van. Eenzaamheid is een niet te onderschatten risico, waar je als single extra alert op moet zijn. Denk niet te snel dat je last hebt van depressie, burn-out of verwante zaken. Eenzaamheid is een zo basaal gevoel, het gaat om een zo noodzakelijke menselijke vervulling, als je last hebt van somberheid en verdrietige buien, dan zou eenzaamheid wel eens je echte probleem kunnen zijn. Vergroot je kennis, lees erover, oriënteer je, en neem de nodige stappen.
Zorg voor jezelf!

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in eenzaamheid, Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s