Hulpmijders en eenzaamheid

Je kunt een paard niet dwingen te drinken en iemand niet dwingen iets aan eenzaamheid te doen.“Wat moeten we toch doen”, zei ze, “aan al die mensen die niks willen. Die thuis zitten en niet te bewegen zijn. Ze dampen gewoon eenzaamheid uit! Ik voel me zo machteloos…”.

Er zijn veel mogelijke redenen waarom iemand geen hulp wil. Teleurstelling uit het verleden, psychiatrische problemen, geen enkele behoefte hebben (ja, dat kan echt).

De kans is echter heel groot dat langdurige eenzaamheid zijn tol heeft geëist. Mensen hebben vaak het gevoel zo lang weggedrukt dat ze zich niet bewust zijn van hun gemis.

Eenzaamheid doet bovendien iets met je hersenen waardoor je bang wordt en achterdochtig, cynisch en wantrouwend. Dat helpt ook niet mee.

Maar laten we eerlijk zijn, eenzaamheid los je alleen op door het aangaan van een persoonlijke band van wederzijdse betrokkenheid. Kun jij dat bieden? Of kun jij die persoon de tools leren om dat zelf te realiseren? Als je daar niet volmondig ja op kan zeggen, is elke hulp die je biedt een doekje voor het bloeden.

Dan hebben mensen gewoon gelijk als ze zeggen: “laat mij maar…”

Je kunt een paard niet dwingen te drinken, al verzuip je hem bijna in een rivier. Je kunt iemand niet dwingen zich te verbinden, al duw je haar elke dag naar de bingo.

Hooguit kun je informeren, verwijzen, het bespreken. Als de ander dat wil.

Word wijzer. Want aan eenzaamheid moet je wat doen. Zelf.

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in beleid, eenzaamheid, Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Hulpmijders en eenzaamheid

  1. Ellen zegt:

    Ik ervaar de regelmatige mails als een hart onder de riem. Steeds weer en steeds meer realiseer ik me dat eenzaamheid, in mijn geval, een keuze is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s