Drie dingen die je moet weten over eenzaamheid

Eenzaamheid zit tussen je oren.

Eenzaamheid zit tussen je oren.

Misschien wil je iemand helpen die zich eenzaam voelt. Misschien heb je er zelf last van. Hoe dan ook , er zijn drie dingen die je moet weten voor je de mouwen opstroopt.

  1. Eenzaamheid is geen flauwekul. Geen bedenksel. Geen depressie. Ja, het zit tussen je oren. Je ervaart eenzaamheid rechtstreeks in je hersenen. Het is dus een lichamelijk, een fysiek verschijnsel. Spot er dus niet mee. Als je je eenzaam voelt, is dat ook zo.
  2. Eenzaamheid is de natuurlijke reactie op een gebrek aan verbondenheid. Niet op een gebrek aan contacten, of praatjes, of uitjes, of Fb vrienden of bezoekje van vrijwilligers. Mocht je dus denken dat je eenzaamheid daarmee oplost, vergeet het dan meteen.
  3. Eenzaamheid verandert je persoonlijkheid. Eenzaamheid maakt je bang, achterdochtig, cynisch en niet meer in staat verbindingen aan te gaan.

Je snapt het al, eenzaamheid los je niet zo maar in een handomdraai op. Onderschat het niet. Eenzaamheid los je op door een langdurige band met mensen die bij jou passen. Dat lukt je niet in je eentje, zeker niet als je al langer eenzaam bent. Zoek hulp, doe het programma Creatief Leven of – als het om een ander gaat – verwijs naar hulp.

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in Anderen helpen, eenzaamheid, Tips tegen eenzaamheid, zelfhulp, Zelfhulp en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s