Waarom hulp bij eenzaamheid niet werkt

Reddingsboei bij eenzaamheid

Foutje. Hulp bij eenzaamheid helpt wel degelijk. Als het de juiste hulp is. De grootste fout die gemaakt wordt bij het aanbieden van hulp bij eenzaamheid is dit: We denken dat we er alles van af weten, terwijl dat niet zo is.

Eenzaamheid, we kennen het allemaal, maar dat wil niet zeggen dat we er ook allemaal goed mee om kunnen gaan. En al helemaal niet dat we het voor een ander kunnen invullen. Wie zelf goed kan zwemmen is daarmee nog geen goed instructeur. Wie goed kan voetballen kan een beroerde coach zijn. Wie zelf aardig met eenzaamheid om kan gaan, is daarmee niet meteen de aangewezen persoon om een ander te helpen.

Zoals een zweminstructeur opgeleid moet zijn om iemand anders veilig te leren zwemmen, zo moet iemand die een ander wil helpen bij eenzaamheid, ook opgeleid zijn om dat verantwoord te doen. Veel te veel wordt ‘hulp bij eenzaamheid’ overgelaten aan vrijwilligers met een groot hart, maar zonder enige opleiding op dit gebied. Dat kan alleen maar brokken opleveren. En dat blijkt dan ook uit de cijfers. Heel veel hulp werkt niet. Dat kan en moet anders.

Meer weten over opleidingen voor hulp bij eenzaamheid? Eenzaamheidinfo.nl

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in eenzaamheid, welzijn en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s