De donkere dagen komen er aan… met lichtpuntjes!!

lonely leavesHoewel het weer nog prachtig is voel je ze ’s avonds al naderen: de koude maanden met minder dag in een etmaal. Je bent meer binnen, zoekt de warmte op, doet nog een extra lichtje aan. Voor veel mensen betekent het: nog meer alleen zijn dan ’s zomers. Dat is niet erg. Alleen zijn en eenzaam zijn twee heel verschillende dingen. Dat is een lichtpuntje.

Gelukkig maar. Er zijn heel veel mensen die alleen wonen. Die zich prima voelen. Die worden er niet gelukkiger van als we met zijn allen denken dat ze zo eenzaam zijn. Als we meewarig over ze praten. Als we het hebben over ‘de eenzamen’. Veel van hen voelen zich uitstekend. Ook verreweg de meeste ouderen voelen zich niet bijzonder eenzaam. Dat is weer een lichtpuntje.

Heel veel mensen van wie je het misschien niet verwacht voelen zich juist wel eenzaam. Voelen zich te vaak, te veel alleen. Of ze nu in een relatie zijn, massa’s vrienden hebben of niet. Of ze nu jong zijn of oud. Arm of rijk. Gezond of niet. Je ziet niets aan ze. Voor hen is er ook een lichtpuntje. Het online programma Creatief Leven. Het helpt je je leven veranderen. Want veranderen moet, als je je te vaak eenzaam voelt. Met dit programma kan je het zelf. Dat is een lichtpuntje.

En als je nu iemand wilt helpen, omdat je denkt dat zij of hij zich eenzaam voelt? Wat kun je dan doen? Kun je speciaal in deze donkere maanden iets doen? Voor je in de hulpstand gaat staan is het goed om te controleren of iemand wel last heeft van eenzaamheid. Want ook als iemand objectief gezien ‘wel eenzaam moet zijn’ wil het niet zeggen dat zo iemand dat als een probleem ervaart. En dan kun je wel inpakken met je hulp. Wie geen probleem ziet, zal niets veranderen.

Dat jij er bent voor een ander is goed genoeg. Want helpen bij eenzaamheid, dat is ingewikkelder dan je misschien denkt. Wees er voor een ander, voor je familie, je vrienden. Zorg voor warmte in de koude maanden. Dan ben jij het lichtpuntje.

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in Anderen helpen, eenzaamheid, Uncategorized, zorg en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s