Oud en eenzaam? Maak de borst maar nat!

oudere dameOude mensen zijn niet eenzaam omdat ze oud zijn, maar doordat ze niet geleerd hebben om te gaan met eenzaamheid. Wie jong is kan allerlei vormen van afleiding zoeken om de eenzaamheid niet te voelen, zoals TV kijken, vrijwilligerswerk doen etc. Daarmee leer je niet hoe je moet omgaan met eenzaamheid. Als je dan ouder bent, zijn je mogelijkheden om afleiding te zoeken beperkt en komt de eenzaamheid in zijn volle glorie opzetten. Het is vaak lastig in dat stadium nog open te staan voor nieuwe dingen en te leren omgaan met eenzaamheid.

Eenzaamheid is een teken dat jouw verbinding met anderen jou niet oplevert wat jij nodig hebt om volledig als mens te kunnen functioneren. Zoals ondervoeding je belemmert in het functioneren, belemmert gebrek aan verbondenheid je ook goed te functioneren. Het gaat er dan ook om verbondenheid te creëren. Verbonden zijn met anderen is het doel. Dat vraagt om actie en om een plan en om kennis van zaken. Iedere vorm van afleiding belemmert je feitelijk dat doel te bereiken. Een patroon van verbondenheid met anderen is wat je nodig hebt om gezond te leven en ieder mens heeft de taak dat te realiseren.

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je dat niet lukt. De oorzaak kan in je jeugd liggen, in je omgeving, in je gezondheidssituatie, in van alles. Als het jou niet lukt, ben je geen loser. Het ontbreekt je gewoon aan dat wat nodig is om te doen wat je moet doen. Er zijn mensen die je daarbij kunnen helpen. Daar moeten er veel en veel meer van komen. Net zoals er overal tandartsen zijn om je te helpen als je kiespijn hebt, moeten er mensen komen die je helpen als je je eenzaam voelt. En niet helpen als: ‘een uurtje tegen je anlullen’, zoals Wim de Bie het zo prettig formuleert, maar echte hulp, even betrouwbaar als een goede tandarts. Echte hulp bieden, daar leid ik mensen voor op.

Iets ‘doen aan eenzaamheid’ is iets wat moet gebeuren als mensen jong en nog flexibel zijn.

Aan eenzaamheid moet je iets doen. Zelf.

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in Eenzaam, eenzaamheid, hulpverlening en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s