Kies: hondenpoep of eenzaamheid?

Soms lijkt het wel of alles lukt: je werk loopt op rolletjes, je had een leuk gesprek met je moeder, de appeltaart smaakt zoals je gehoopt had… en soms heb je iets zoals mij overkwam.

Zondagmorgen liep ikHond en eenzaamheid met mijn hond heerlijk langs een druk belopen pad. Het weer was nog prachtig, de zon scheen en ik genoot. Ik geloof dat hond ook genoot, al weet je dat nooit helemaal zeker. Er kwam mij een man tegemoet met een reus van een zwarte hond. En terwijl hij zo’n twintig meter verwijderd was, moest zijn hond antwoord geven op een roep van de natuur. Dat leverde een superieur dampende giga-drol op. De man keek ernaar terwijl het proces gaande was, liep daarna door en wenste mij opgewekt een goede zondagmorgen. Er welde een woede in mij op, ik voelde het opstijgen. Mijn antwoord was niet tactvol. “Ja, dat wordt een frisse zondag, als iedereen de stront zo laat liggen!”.

Ik weet echt wel dat zo’n opmerking niet helpt. Dat het alleen de stemming verziekt. Het kwam voort uit een gevoel van machteloosheid. Ik kan mensen die schijt hebben aan de wereld niet dwingen de poep van hun hond op te ruimen. Daar is meer voor nodig. Mensen die zich niet bewust zijn van een probleem, hebben nu eenmaal geen enkele neiging er iets aan te doen. Het is eenvoudigweg hun probleem niet. Bewustwording en steun van de overheid, die gedrag kan bestraffen of belonen. Als dat niet gebeurt zullen we tot in lengte van jaren tussen de hondendrollen leven.

Wat heeft dit in vredesnaam met de aanpak van eenzaamheid te maken, zul je denken? Vrij veel. Mensen die zich niet bewust zijn van een probleem, zullen er niet over piekeren het op te lossen. Mensen die zich eenzaam voelen maar door voldoende afleiding dit niet als een probleem ervaren, zullen er niet veel aan doen. En dat is enorm schadelijk voor hun eigen gezondheid. Aan eenzaamheid moet je namelijk iets doen. Het liefst zo snel mogelijk als het zich aandient. Zodat je zorgt voor jouw verbondenheid met de wereld. Om te voorkomen dat je als je ouder wordt afhankelijk raakt van vreemden. En eenzaam. Dat is ook bewustwording voor nodig en steun van de overheid.
Anders redden we het niet.

Als ik moet kiezen, zeg ik: laten we dan in elk geval iets doen aan eenzaamheid.

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Kies: hondenpoep of eenzaamheid?

  1. Ans Fontijn zegt:

    “Mensen die zich eenzaam voelen maar door voldoende afleiding dit niet als een probleem ervaren, zullen er niet veel aan doen.”
    Maar doen deze mensen er niet juist iets aan? Zij zoeken afleiding omdat het nu eenmaal niet altijd mogelijk is je gevoel van eenzaamheid op te lossen. Eenzaam betekent vaak (er zijn vele vormen van eenzaamheid) dat er niet voldaan is aan een diepe wezenlijke behoefte aan verbinding. En die ligt nu eenmaal niet voor het oprapen. Mijn advies is dan ook: zoek afleiding in dingen waar je blij van wordt en wie weet kom je daar verbinding tegen. Duik niet in je gevoel van eenzaamheid en ga er vooral niet ‘aan werken’. Je bent goed zoals je bent en eenzaamheid hoort erbij. Leef en geniet waar mogelijk!

    • Precies. Verbinding ligt niet voor het oprapen. En hoewel er zeker veel situaties zijn waarin eenzaamheid ‘er nu eenmaal bijhoort’, gebeurt het maar al te vaak dat mensen afleiding zoeken terwijl zoeken naar nieuwe verbinding verstandiger is. Eenzaamheid is een signaal dat je opwekt om nieuwe verbindingen te vinden, negeren van dat signaal is erg ongezond. Net zoals honger roept om eten, zo roept eenzaamheid op je te verbinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s