Koeien, herkauwen en eenzaamheid

Koeien eenzaamheidVanochtend fietste ik langs een stel koeien die er heel tevreden uitzagen. Even voelde ik een steek van jaloezie. Geen druk vanuit de omgeving om te presteren, geen perfectionistische eisen, geen stress, gewoon kauwen. Ken jij het gevoel alsof je jezelf als een moderne baron Von Münchhausen steeds maar weer met paard en al uit het moeras moet trekken? Elke verandering in je leven vraagt om energie, toewijding en uithoudingsvermogen. Soms wil ik gewoon liever even een koe zijn.

Ik kan me ook zo goed voorstellen dat mensen die de eenzaamheid beu zijn (en weten dat ze dus iets moeten veranderen) de moed opgeven. Vooral als je niet weet wat je precies moet doen om je doel te bereiken valt het niet mee om vol te houden. Toch ben ik ervan overtuigd dat zij, net zomin als ik, liever een koe zijn.

Af en toe heb je gewoon iemand nodig waar je op kan leunen, waar je even je masker bij af kan nemen en zeggen: ik zie het even niet meer zitten. Iedereen heeft af en toe z o iemand nodig. Ook als het je maar niet lukt om een einde te maken aan die eenzaamheid, dan is het fantastisch als er iemand is die je een klein duwtje in de rug geeft en je de weg wijst.

Ruim anderhalf miljoen mensen in Nederland lijden onder eenzaamheid en weten niet hoe ze een zodanige draai aan hun leven kunnen geven om het leven leuk en vrolijk te maken. Voor die mensen heb ik de methodiek Creatief Leven ontwikkeld. Het is een programma dat gemaakt is om samen met een groep andere mensen te volgen, een programma waarin je stap voor stap op zoek gaat naar jouw eigen unieke oplossing voor eenzaamheid.

Daar heb je iemand bij nodig. Iemand die er verstand van heeft, die je kan steunen, die je de weg kan wijzen. Een ervaren coach die is bijgeschoold in hulp bij eenzaamheid is de meest aangewezen persoon om die begeleiding te verzorgen.

Zolang er in Nederland nog niet voldoende coaches zijn om dit programma in hun werk of praktijk aan te bieden kunnen mensen terecht bij de online cursus. Het is fijn dat het online programma er is. Inmiddels maken honderden mensen gebruik van deze mogelijkheid. Maar het is niet genoeg. Binnen enkele jaren moet er in heel Nederland voor de groeiende behoefte aan hulp bij eenzaamheid goed opgeleide coaches zijn.

Als je al lang eenzaam voelt heb je de neiging om het op te geven. Alleen nog maar te herkauwen. Dan moet je afvragen: “blijf ik herkauwen”?  Dat wil je vast niet. Want je bent geen koe… Dat betekent dat je zelf stappen moet nemen om je leven te veranderen. Het online programma is een goed begin.

Als je coach bent, of counselor of maatschappelijk werkende, maar je bent nog niet opgeleid om hulp te geven bij eenzaamheid, dan is het misschien ook verstandig om je af te vragen: “blijf ik herkauwen?”. Vast niet. Dat betekent voor jou ook dat je iets moet ondernemen. Word jij een van die goed opgeleide coaches de effectief steunen bij eenzaamheid als de golf met cliënten zich aandient? Dan is het hoog tijd voor actie. Meld je nu aan voor de training die op 5 september start.

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s