Nieuwe inzichten, nieuwe werkwijzen…

jeroen bosch-miniatuur-eenzaamheidSamenlevingen veranderen. Wat eens als moreel verwerpelijk werd gezien, wordt heel gewoon. Denk aan de veranderende opvattingen over de moraal. Honderd jaar geleden waagden de eerste vrouwen het om een broek in plaats van een jurk aan te trekken. Dat ging niet zonder slag of stoot. ‘Dat doe je niet’ lag veel mensen in de mond bestorven. Als zij nu kijken naar een clip van om het even welke hit dan ook, zullen zij vast het oude hoofd schudden.

Roken en rijden onder invloed werden ooit als volkomen normaal gezien. Je kinderen kastijden, je vrouw een pak slaag even, het hoorde er gewoon bij. Op het moment dat een samenleving besluit dat iets te veel kost, veranderen de opvattingen. De kosten kunnen blijken uit grote kosten voor de gezondheidszorg, kosten in de zin van maatschappelijke onrust, kosten in de zin van persoonlijk, niet acceptabel lijden. Er komt een ontwikkeling op gang, pioniers laten hun mening horen, bewegingen ontstaan,  instituties worden ingesteld.

Dat is precies wat nu gebeurt met eenzaamheid. Ooit werd dat gezien als normaal, horend bij het leven. Nu de kosten van eenzaamheid, zowel die voor het individu als voor de maatschappij als geheel,  duidelijk worden, veranderen de opvattingen. Eenzaamheid is net zo gezond voor een mens als roken en drinken samen. De kosten van niet-participeren zijn nauwelijks in geld uit te drukken. Je moet daarbij denken aan mensen die zich terug trekken uit het openbare leven, in ieder opzicht minder meedoen, minder productieve werknemers zijn. Bovendien geldt vooral voor ouderen dat ze, als ze zich isoleren, hogere zorgkosten veroorzaken omdat ze vaak niemand behalve de overheid hebben om op terug te vallen.

Eenzaamheid is van alle tijden. En van alle leeftijden. Het is een geluk dat we in een tijd leven die eenzaamheid gaat zien als een probleem waarvoor we oplossingen moeten bedenken. Een van de eerste dingen die daarvoor nodig zijn is: kennis. Want pas als je weet waar je het over hebt kun je een zinvolle bijdrage leveren aan de oplossing.

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s