Oplossingsgericht werken bij eenzaamheid

Of het nu gaat om coachen, om de aanpak van je werk of om een privé probleem waar je mee zit, het is de moeite waard je de oplossingsgerichte manier eigen te maken.

We zijn vaak gewend om naar een probleem te kijken, dan de oorzaken op te zoeken en te proberen daar iets aan te doen. Dat is een prachtige aanpak als je een verstopping in je afvoer wilt verhelpen. Je zoekt de plaats van het probleem op, voert een reparatie uit en zorgt dat de oorzaak (vet door je putje kiepen) niet meer gaat voorkomen.

 

Het is een minder goede aanpak als het om menselijk functioneren gaat. Hoe iemand ertoe gekomen is om zich altijd op een bepaalde manier te gedragen is theoretisch misschien wel interessant, maar praktisch niet zo spannend. Stel, iemand is als de dood voor spinnen. Dan zou je na kunnen gaan hoe dat zo is gekomen.

Je kunt ook zeggen: ‘O.K., je wilt dus geen last meer hebben van die angst voor spinnen, klopt dat? ‘ Daarmee begin je al op een heel andere toon. Positief, met mogelijkheden in het vooruitzicht!

 

Oplossingsgericht werken lijkt simpel, maar er zijn heel wat fijne kneepjes te leren. Voor mij begint het bijvoorbeeld met de vraag ‘wat heb je nodig’ in de ban te doen. Die vraag impliceert dat de ander, de buitenwereld, kan voorzien in je noden. Niks ervan. De beste oplossingen komen uit jezelf. Voor veel coaches is het leren van andere woorden, het stellen van andere vragen, een hele uitdaging!

Denk niet dat je er bent door het stellen van de wondervraag, of door fanatiek te vermijden ooit te bespreken hoe ‘het allemaal zo gekomen is’. Soms is dat wel degelijk nodig. Oplossingsgericht werken, het levert resultaat. Wie ermee kan spelen heeft een mooi stuk gereedschap in de toolbox.

 

Voor mij is Louis Caufmann de held van het oplossingsgericht werken. In onze programma’s gebruiken wij steeds de oplossingsgerichte methode. Bijvoorbeeld in het programma ‘LEEF!’

omslagleef

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in coaching, eenzaamheid, Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s