Trossen los, Kameleon!

Zelfs in de beste omstandigheden, als je een prima kindertijd hebt gehad, kun je beperkende overtuigingen overhouden uit de vormende jaren van je jeugd. Destijds waren die nuttig. Ze dienden om je te beschermen op een moment in het leven dat je het meest kwetsbaar bent. Dezelfde overtuigingen die ons beschermen en ervoor zorgen dat we overleven, kunnen later in het leven obstakels zijn voor groei, die het realiseren van onze mogelijkheden in de weg staan. Deze overtuigingen produceren een belemmerende stroom van gedachten die je onderbewuste als het ware in de houdgreep houden, ze vormen zo een rem op je ontwikkeling.

Een voorbeeld. Als kind ben je vast wel eens bedreigd of uitgedaagd door een groter en sterker kind. Toen koos je er misschien voor het gevecht niet aan te gaan. Je besloot dat je te klein was om te kunnen winnen. Je stelde je onderdanig op. Grote kans dat dat destijds een heel verstandig besluit was. Maar het kan zijn dat jij je nu nog steeds onderdanig opstelt en imponerende mensen laat voorgaan.

Of misschien ging je juist wel het gevecht aan en delfde je het onderspit. Dan zou je zo maar de conclusie kunnen trekken dat ‘jij toch niet kunt winnen’… en verdere onfortuinlijke gevechten kunnen vermijden.  Zo kun je in je jeugd beperkende overtuigingen hebben verzameld.

Als jij in je volwassen leven vaak merkt dat je jezelf in de weg zit, dat je dingen wilt realiseren maar dat het je niet lukt, dan kan het zijn dat beperkende overtuigingen je in de weg zitten. Beschouw jij jezelf als een actieve regisseur, een bewuste schepper van resultaten in je leven – of ervaar jij het leven als een gevolg van wat andere mensen of ‘het lot’ voor jou in petto hadden? In het laatste geval zit er niet veel anders op dan afwachten wat er nu weer gaat komen..

Als je zelf het stuur over je leven in handen neemt, kun je ook oude, belemmerende overtuigingen kwijtraken en meer bereiken dan je misschien voor mogelijk hield. Misschien heb je er hulp bij nodig. Dat is niet erg. De kapper knipt ook zijn eigen haren niet. Maar het begint bij bewustzijn: Is dit mijn probleem? Dan is het vinden van de oplossing de volgende stap.

Een schip in de haven ligt daar veilig, maar het is gemaakt om de zee te bevaren. Om herstel te laten plaatsvinden moet je een bewuste keuze te maken, de trossen los gooien en het zeegat uitvaren. Start daarom vandaag met het gratis programma Creatief Leven. Het werkt.

Tros

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in Eenzaam, eenzaamheid, zelfhulp, Zelfhulp en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s