Hoe signaleer je eenzaamheid?

alleen met ballonnenEenzaamheid signaleren is vrij eenvoudig. Je voelt je buitengesloten, mist het gezelschap van anderen, je voelt je te vaak alleen, je mist de geborgenheid van “bij elkaar horen”. Als je niet echt weet hoe je je vrije tijd moet invullen, als je te vaak de knop van de televisie indrukt om afleiding te hebben, als je geen idee hebt wat je met je zondag aan moet, dan is eenzaamheid waarschijnlijk jouw probleem.

Eenzaamheid bij iemand anders signaleren is een heel ander verhaal. Zoals het gezegde gaat:”je kunt iemand wel voor de kop kijken maar niet er in”. Hoe belangrijk het ook is dat mensen hulp krijgen die daar behoefte aan hebben, op zoek gaan naar eenzaamheid bij anderen betekent waarschijnlijk met twee voeten in een enorme valkuil stappen.

Stel, we zouden ons concentreren op tekenen die erop kunnen wijzen dat iemand zich eenzaam voelt. Je kunt dan denken aan een wat gebogen houding, sombere stemming, regelmatig terugkomen bij de huisarts met vage klachten. Maar die tekenen kunnen ook wijzen op heel andere dingen. Iemand die met ziekte of ongemak rond loopt kan daar heel somber van worden. Het kan zeker zijn dat eenzaamheid daar de aanleiding voor is, maar het is net zo goed mogelijk dat dat niet het geval is.

Het gevolg van die focus op uiterlijke tekenen van eenzaamheid kan zijn dat we eenzaamheid pas gaan herkennen in het aller- allerlaatste stadium. Wanneer iemand de moed al heeft opgegeven en dat voor buitenstaanders is te zien. In het stadium waarin het  verdraaid moeilijk is om nog iets aan die eenzaamheid te doen.

De meeste mensen die last hebben van eenzaamheid zien er niet opvallend uit. Het zou ongelooflijk jammer zijn als we ons gaan focussen op het op basis van onze intuïtie herkennen van eenzaamheid bij de ander. Het zou betekenen dat eenzaamheid niet herkend gaat worden in een stadium waarin er nog heel makkelijk iets aan te doen is.

Het is goed als wij ons allemaal bewust worden van het fenomeen eenzaamheid. Van hoe ongezond het is, en van hoe belangrijk het is er iets aan te doen. Bewustwording, informatie, het is belangrijk voor ons allemaal.

Bewustwording en signalering van eenzaamheid, het is ongelofelijk belangrijk. Dat en goede, deskundige hulp. Voor deskundigheidsbevordering kijk hier.

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in eenzaamheid, WMO en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s