Succesfactoren bij de aanpak van eenzaamheid

rolstoelduwenInterventies bij eenzaamheid zijn veelal gebaseerd op de overtuiging dat vergroting van het netwerk zowel doel als middel is. De vraag wat de oorzaak is van het voortduren van eenzaamheid wordt vaak niet gesteld. Juist daar is het aangrijpingspunt. Het gaat om een patroon dat is ontstaan terwijl de persoon zelf niet in staat is geweest in de behoefte aan verbinding te voorzien. Duurt zo’n situatie langer, dan wordt het probleemoplossend vermogen steeds kleiner, een neerwaartse spiraal.

Erkende belangrijke succesfactoren bij de aanpak van eenzaamheid zijn:

  • het verbeteren van het zelfbeeld
  • een positieve houding
  • het inspelen op de oorzaken
  • gelijkwaardigheid in behandeling
  • het verbeteren van zelfmanagementvaardigheden

Het programma Creatief Leven heeft dit allemaal. Het wordt aangeboden door ervaren beroepskrachten (coaches). Zij kunnen dit programma aanbieden in de vorm van één op één begeleiding, maar het heeft de voorkeur het in een groep aan te bieden. Eenzaamheid werkt remmend op creativiteit en op het probleemoplossend vermogen van mensen. De groepsleiders zijn zich hiervan bewust en zijn met name getraind om methoden aan te bieden die de deelnemers weer toegang geven tot die vermogens.

Pas als iemand is staat is zelf de regie over het eigen leven in handen te nemen, komen -eventueel met steun- een doel en een plan in beeld. Dan pas is de vraag aan de orde of en op welke manier iemand het eigen netwerk kan vergroten.

Eenzaamheid is een complex probleem. Hulp daarbij vraagt om specifieke kennis en vaardigheden.

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in beleid, eenzaamheid, sociale interventie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s