Oma kan beter een Iphone zijn

Tijdens een lezing vertelde ik onlangs over de drie grote A’s die in mijn training altijd behandeld worden. Het zijn de A van aandacht, de A van acceptatie en de A van aanraking.
Wil je eenzaamheid aanpakken dan heb je ze alle drie nodig.

Het meest verwaarloosd is de A van aanraking. Ieder mens heeft aanraking nodig, veel en veel meer dan wij ons vaak realiseren. Huid op huid, van mens tot mens. We kunnen niet zonder. Er was iemand in het publiek die zei: ” Ja, dat vind ik ook het mooie in de manier waarop wij mensen helpen die eenzaam zijn. Wij houden vaak lezingen en dan merk je dat je mensen daarmee raakt…”

Ik weet heel zeker dat ik gepraat had over fysieke aanraking, over elkaar een hand geven, een arm om de schouder, een klopje op de rug. Toch werd het niet begrepen.

Vandaag zocht ik bij mijn goede vriend Google op de zoekterm ‘survival touch’ en op ‘rely on touch for survival’. Ik vermoedde dat het wel een aantal onderzoeksresultaten zou opleveren. Er is tenslotte al lang bekend dat baby’s die niet aangeraakt worden doodgaan.

oma iphone eenzaamheid

En wat leverde dat op? Pagina na pagina over hoe een iPhone en een iPad kunnen overleven na een slechte behandeling, bijvoorbeeld als ze zijn gevallen.  We weten beter hoe we voor onze touch screens moeten zorgen dan voor onszelf en voor degenen die ons dierbaar zijn. Het is echt de hoogste tijd dat we ook op dit gebied meer snappen van hoe we in elkaar zitten en wat we nodig hebben. Allemaal.

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in beleid, eenzaamheid, welzijn en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s