Risicogroepen voor eenzaamheid

Je kunt je voorstellen dat mensen die te maken hebben met een combinatie van gebrek aan mogelijkheden slechter af zijn dan anderen en moeilijker een oplossing kunnen vinden voor hun eenzaamheid. Het ligt voor de hand daarbij te denken mensen op hoge leeftijd, gehandicapten, of mensen die dagelijks de zorg voor een ander voor hun rekening nemen, de zogenaamde mantelzorgers. Maar daarmee sla je de plank mis.

ValkuilWant  als je even nadenkt komen ook andere mensen in beeld. Wat dacht je van kinderen die na een echtscheiding wekelijks van het ene huis naar het andere moeten verkassen en opeens te maken krijgen met de geldzorgen van hun ouders? Iemand die een ongeluk heeft gekregen en, geplaagd door zorgen over zijn bedrijf, aan het revalideren is? Wat dacht je van eerstejaarsstudenten die niet aan hun ouders durven vertellen hoe ze ervoor staan? Wat dacht je van mensen wiens partner dingen doet waar ze zich voor schamen terwijl ze er met niemand over durven praten? Wat dacht je van ZZP-ers die ontdekken dat het leven in loondienst vele malen prettiger was, maar die niet terug kunnen?

Het zit overal

Als je even nadenkt ontdek je dat vrijwel iedereen in een situatie kan komen waarin eenzaamheid toeslaat en het verdraaid lastig blijkt te zijn om die situatie te veranderen. Het is onzin te praten over “kwetsbare groepen”. Wij zijn allemaal mensen. Wij zijn allemaal kwetsbaar. Dat ontdekken we vaak pas als ons zelf iets overkomt.

In Nederland voelen vier op de tien mensen zich eenzaam. Elke dag. Dat betekent dat wij elke dag mensen ontmoeten die zich eenzaam voelen. Of misschien zijn we het zelf. Misschien is het je buurvrouw, misschien is het je baas. Bijna de helft van de Nederlanders voelt zich eenzaam. Dat is een realiteit. Het is geen reden om meewarig om je heen te gaan kijken. Het is geen reden om je nu opeens aan te melden als vrijwilliger om bij zielige, alleenstaande ouder mensen langs te gaan.

Wel is het reden om, als het jezelf aangaat, geen dag te wachten met het beginnen van aanpakken van je eenzaamheid.

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in eenzaamheid, Uncategorized en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s