Eenzaam als ZZP-er

Nu er steeds meer mensen als ZZP-er werkzaam zijn, wordt ook steeds meer duidelijk dat het vaak een bijzonder eenzaam bestaan is. Je mist de simpele sociale contacten, die er waren toen je nog een baan had. Je mist de ondersteuning door anderen als je het eens niet ziet zitten. Je mist het uitwisselen van ideeën, waardoor je creativiteit op een andere manier geprikkeld moet worden. En wat je waarschijnlijk nog het meest mist, zelfs als je je daar niet van bewust bent, is het ritme van de dagelijkse gang van zaken. ZZP eenzaam

Eenzaamheid is, hoe je het ook wendt of keert, een teken dat er iets niet in orde is. Het is de bedoeling dat je er iets aan doet. Het is zeker niet de bedoeling dat je er aan gaat wennen. Daarmee ga je wennen aan een bron van stress en dat gaat jou zowel zakelijk als persoonlijk behoorlijk in de weg zitten.

Als je je eenzaam voelt mis je iets. Wat dat precies in jouw geval is, moet je uitzoeken. Een ander kan het niet voor jou doen. Begin met zorgen voor een dagelijkse routine, waarin je vaste dingen op vaste tijden doet. Daarmee creëer je een basis voor jezelf om op verder te bouwen. Hoewel je het misschien niet zo in de gaten hebt, vormen vaste dingen op vaste tijden een solide basis voor een gevoel van veiligheid en dat is het eerste wat je nodig hebt om eenzaamheid aan te pakken.

Ga dan na waar jouw behoefte het meest naar uitgaat. Misschien iemand om op regelmatige basis mee te sparren? Iemand waarmee je kennis kunt uitwisselen? Of mis je  het af en toe bij het koffieapparaat gezellig te kletsen? Zorg dat je weet wat je mist voordat je actie onderneemt. Zakelijk heb je het nodig om een doel te hebben, maar ook bij het zorgen voor je persoonlijke behoeften moet je voor je start eerst weten wat je wilt bereiken. Lukt het je niet binnen een maand of zo je situatie te verbeteren, kijk dan eens op deze site voor meer info.

Zelf ben ik al jaren in mijn eentje aan het werk. Ik zorg ervoor dat ik mijn vrienden regelmatig zie, maar ook zit ik in een clubje ‘Spartners’. We houden elkaar scherp en geven elkaar tips. Bovendien zorg ik ervoor dat ik elk jaar zelf een langere training volg, zodat ik verbetering van mijn werk en contacten combineer.

 

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in eenzaamheid en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Eenzaam als ZZP-er

  1. René zegt:

    Kijk ook eens naar desktoday.com. Zij brengen ZZP’ers samen thuis aan de keukentafel. Nooit meer alleen aan het werk! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s