Levensschudding

Eer zijn gebeurtenissen in je leven die zo’n invloed hebben dat je hele leven op zijn kop lijkt te staan. Vaak zijn dat bekende aanleidingen als een beeindigde relatie, het overlijden van een dierbare of een plotselinge verandering in gezondheid. Je hebt dan het gevoel alsof de grond waarop je staat niet meer stevig is. Sommige mensen noemen dat een levensschudding. Eenzaamheid is dan een gevoel dat we dan herkennen omdat het past bij die situatie.

Toch zijn er ook andere, minder ‘verdachte’ gebeurtenissen die eenzaamheid kunnen oproepen. Een nieuwe baan of een andere positie in het bedrijf waar je werkt, een verhuizing, de geboorte van een kind… het kunnen allemaal aanleiding zijn tot eenzaamheid. Dat komt omdat je bij elk van die gebeurtenissen een beetje van identiteit verandert. Je bent niet meer wie je was, iets wat je omgeving je soms graag laat merken. Dat is niet erg, het hoort erbij. Als je verandert vraagt dat om een herwaardering van je bestaande verbinding met mensen. Wil je je oude buren nog blijven zien? Willen jouw ex-collega’s nu nog met je op stap? Jij zit thuis met een klein babytje en de meiden van kantoor gaan lekker stappen. Zou je nog wel met ze uit willen? En willen ze jou nog mee?

Leven is veranderen. Je zult dus altijd wel op een of andere manier in beweging zijn. Ook jouw relaties met anderen zijn niet puur statisch, al lijken ze soms een rots in de branding. Op momenten van een levensschudding word je er met je neus op gewezen dat het aan jou is om invulling te geven aan hoe jij met mensen wilt omgaan. Met wie en hoe vaak en op welke manier. Bewust hiermee omgaan betekent niet dat je berekenend bent in je relaties. Het betekent dat je jouw leven bewust vormgeeft. Eenzaamheid is daarbij je baken. Het is het signaal dat je qua relaties nog niet helemaal op orde bent. Actie, dus.

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in Eenzaam, eenzaamheid, Inspiratie, Zelfhulp en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s