Eenzaamheid, schaarste, werk…

In het boek ‘Schaarste’ tonen Harvard-econoom Sendhil Mullainathan en Princeton-psycholoog Eldar Shafir een baanbrekend nieuw perspectief op menselijk gedrag. Als we een gebrek aan iets ervaren, kaapt dit onze aandacht weg. Dat leidt tot focus en daarmee kunnen we de situatie aanpakken. Maar lukt het ons niet er werkelijk iets aan te doen, dan gaat focus over in tunnelvisie. We kunnen niet meer goed denken. Het is een wezenlijk ander fenomeen dan stress.

Eenzaamheid is schaarste. Schaarste aan verbinding. De auteurs schrijven dat mensen die zich langdurig eenzaam voelen te gefocust zijn op dit probleem. Waardoor hun aandacht wordt opgeslokt. We weten bovendien dat eenzaamheid gepaard gaat met stress, met verhoogde cortisolwaarden en een verminderd afweersysteem. De auteurs laten aan de hand van onderzoek zien dat schaarste bovendien zorgt voor een achteruitgang in denkvermogen. Blijkbaar maakt langdurige eenzaamheid je niet alleen kwetsbaar, het maakt ook dom.

De implicaties hiervan zijn enorm. Wie zich eenzaam voelt en er niet op tijd iets aan doet, kan zo in een val lopen waar het lastig uit ontsnappen is. Geen toekomst voor je zien, slechte beslissingen nemen, gewoonweg domme dingen doenEenzaamheid maakt dom?Wie er niet uit komt, moet hulp kunnen krijgen. In het belang van iedereen.

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in eenzaamheid, welzijn en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s