Welzijnswerker, ben jij professional?

Of je die vraag met ja of nee beantwoordt hangt af van wat je onder ‘professional’ verstaat. Het Nederlandse woord “professioneel”, daar hebben we minder moeite mee. Iemand is professioneel als ie de kennis en kunde van zijn vak weet toe te passen. Het is iemand die niet alleen weet waar het over gaat maar ook op een effectieve manier letterlijk of figuurlijk de handen uit de mouwen kan steken. Tot zover is het niet zo moeilijk. professional

Maar wat is nu een “Professional”? Wie zich verdiept in wat de overheid aan leesvoer produceert komt nogal eens een driehoeksverhouding tegen. Je ziet dan dat er in die belevingswereld drie partijen zijn: de Professional, de Vrijwilliger en de Burger. Vaak is in deze driehoeksverhouding de burger degene die een beroep doet op de overheid, terwijl de overheid tracht met steeds minder professionals steeds meer vrijwilligers het antwoord te laten vinden. In deze constellatie is een professional iemand die betaald wordt voor het werk dat hij doet in tegenstelling tot een vrijwilliger. Van vrijwilligers verwacht men niet een bepaald opleidingsniveau, professionals worden geacht een specifieke opleiding gehad te hebben.

Langzamerhand is het aantal hoogopgeleide mensen in Nederland veel groter dan het aantal niet of zeer laagopgeleiden. Het vrijwilligerswerk vormt daar een afspiegeling van. Het komt dan ook zeker vaak voor dat vrijwilligers beter zijn opgeleid en langere werkervaring hebben dan “professionals”.

In het bedrijfsleven merk je dat ook daar de term Professional nogal eens verwarring zaait. De een zal hier onder een Professional verstaan: iemand die zijn vak kent en goed werk levert. De ander noemt hier een Professional: iemand die niet in loondienst werkt, maar daarentegen als zelfstandige een vak uitoefent. Grotere tegenstelling is dus nauwelijks te vinden. In de ene wereld is een Professional iemand die In loondienst is, in de andere wereld is het juist iemand die “onder het juk van de werkgever uit is gekomen”.

Wie, zoals ik, aangeeft: “professionals te trainen” is dan ook totaal onduidelijk in het formuleren van de doelgroep. Toen ik deze spraakverwarring ontdekte heb ik er meteen lering uit getrokken. De tekst op mijn website heb ik veranderd. Je bent bij mij even welkom als je zelfstandig gevestigd bent als hulpverlener of als vrijwilliger. Maar je bent net zo goed welkom als je in loondienst bent. Je bent bijvoorbeeld maatschappelijk werkende, coach of counselor. Of je bent ouderenadviseur of je wilt je zelfstandig vestigen als specialist in eenzaamheid…

Of je nu wel of niet ‘Professional’ bent, bij mij krijg je een training die jou zonder meer professioneel maakt in de aanpak van eenzaamheid. Je leert er eenzaamheid herkennen, je leert de verschillen tussen isolement, alleen zijn en eenzaamheid en wat dat voor consequenties heeft voor hulpverlening. Je leert welke aanpak is aangewezen in welke omstandigheden. Je leert waarmee je welke mensen kunnen helpen en op welke manier. Je leert hoe je eventueel moet verwijzen en naar wie dan wel. Kortom, na deze training ben je professioneel in de aanpak van eenzaamheid.

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in coaching, eenzaamheid, Uncategorized, welzijn, WMO en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s