Eenzaamheid, alarm! Hersenschade!

Eenzaamheid is niets anders dan een alarmsysteem van ons lichaam. Eenzaamheid is een signaal dat ons wijst op het feit dat onze verbondenheid met anderen niet is wat hij zou moeten zijn. Het is een persoonlijk signaal, een signaal dat ons aanzet tot actie. Zolang die actie bestaat uit het zoeken van afleiding zal de onderliggende oorzaak niet worden aangepakt. Afleiding afleiding in de vorm van televisiekijken, erop uitgaan, de kroeg induiken, shoppen, daten, het lijken allemaal manieren om eenzaamheid te lijf te gaan. In feite zijn het allemaal manieren om afleiding te vinden. Je kunt dat merken aan het feit dat je je weer eenzaam voelt zodra de afleiding er even niet is. Zondagen, vakanties, de avonden dat hij niet belt…

alarmAan eenzaamheid moet je iets doen. En je moet het juiste doen. Doe je dat niet dan blijft dat alarmsignaal op de achtergrond rinkelen en dat doet iets met je lichaam. Het is namelijk een seintje dat je voortdurend in een staat van stress verkeert. Dat dat buitengewoon ongezond is weten we allemaal. Wat het precies doet met je lichaam, daar komen we zo langzamerhand meer en meer achter. Wetenschappers ontdekten dat stress op lange termijn de voornaamste oorzaak is van Alzheimer. Verhoging van de cortisolspiegels (die bij chronische eenzaamheid aantoonbaar aanwezig zijn in het bloed)  kan schadelijk voor de gezondheid zijn omdat het gepaard gaat met een verandering in de werking van het immuunsysteem. Ook beschadiging van neuronen, verschrompeling van de hippocampus en geheugenproblemen hangen ermee samen. Die hersenschade maakt dat mensen minder goed kunnen denken en beslissingen nemen.

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in eenzaamheid, Therapie, Zelfhulp en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Eenzaamheid, alarm! Hersenschade!

  1. Hans Borger zegt:

    Hallo Jeanette,

    Een boeiend thema , veel mensen zijn verleerd om naar zichzelf te luisteren.
    We worden voortdurend overprikkeld waardoor mensen zichzelf overbelasten.
    Zoals de slogan van de NCRV : Als je echt luistert, dan hoor je zoveel meer …

  2. Eenzaamheid zijn te lange periodes van alleen zijn . Er is een onbalans ontstaan tussen de ontmoeting met de ander en de ontmoeting met jezelf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s