Eenzaamheid is geen taboe meer

De afgelopen jaren is gelukkig ongelooflijk veel verbeterd in de manier waarop we praten over eenzaamheid. In de media is er veel belangstelling voor, gemeenten houden zich in het kader van de wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) bezig met eenzaamheid en er wordt gewoon ook meer over gepraat. We gaan ons realiseren dat de verbondenheid met anderen net zo’n basisbehoefte is als eten en drinken. Dat is mooi, het is een stap in de goede richting. Het is tijd voor de volgende stap. Die stap bestaat eruit dat we gaan leren hoe je dat dan moet doen. Het is te eenvoudig om te zeggen dat we dat van nature hebben meegekregen. Als dat al zo is, is het duidelijk dat we dat voor een groot deel hebben afgeleerd. We hebben onze wereld ingrijpend veranderd maar de manier waarop wij onze verbinding met anderen vormgeven hebben we niet aangepast. Dat blijkt uit het feit dat 40% van de bevolking zich te vaak eenzaam voelt.

Het wordt tijd dat we leterug naar schoolren hoe we die verbinding met anderen kunnen vormgeven in onze tijd. Daarvoor is het om te beginnen nodig zelfkennis te krijgen. Op school leren we van alles, we worden er voorbereid op een werkzaam leven. Hoewel de stelling van Pythagoras mijn leven onnoemelijk heeft verrijkt denk ik dat ik toch meer zou hebben gehad aan het leren van een manier om mijn leven vorm te geven. Een van de belangrijkste onderdelen daarvan is het omgaan met anderen. Ik ben er van overtuigd dat het zinvol is om kinderen op school meer te leren hoe ze zich kunnen verbinden met anderen. Maar dat lost het probleem van die 40% van de bevolking die zich nu eenzaam voelt niet meer op. Daar moet iets anders voor gebeuren. Wat je op school niet leert, maar wel nodig hebt, moet je ergens anders leren.

Dat is waarom ik mensen die zich bezighouden met het professioneel begeleiden van anderen (coaches, counsellors, therapeuten, maatschappelijk werkenden) bijscholing bied op het gebied van de aanpak van eenzaamheid. Eenzaamheid is geen taboe meer. We praten erover. Dat is een mooi begin. Mensen die om hulp komen vragen bij de aanpak van hun eenzaamheid moeten terecht kunnen bij een echte deskundige. Hoe je deskundig wordt kun je hier lezen. Als je worstelt met eenzaamheid moet je terechtkomen bij iemand die er verstand van heeft.

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in coaching, counselling, eenzaamheid en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s