Tips voor hulp bij eenzaamheid

Wat kun je doen als je vermoed dat iemand eenzaam is? Veel mensen vragen me wat ze in hemelsnaam kunnen doen in zo’n geval. Wel, dat is niet eenvoudig. Het uitgangspunt is wat voor relatie je met die persoon hebt. Of wilt hebben… Dat betekent dat het een ander verhaal is of je als werkende in de zorg hier mee te maken krijgt, of dat je vermoedt dat je vader heel eenzaam is. In het algemeen zijn deze tips je startpunt.

  1. Realiseer je dat eenzaamheid een gevoel is. Je bent niet echt van invloed op hoe een ander haar of zijn gevoelens ervaart. Je kunt er zijn, je kunt afleiding bieden, of als het nodig is troosten, maar eenzaamheid wegnemen voor een ander, dat kan niet. Stel dus niet te hoge eisen aan jezelf. Er zijn voor de ander is al fijn.
  2. Voor je holder de bolder begint met vragen of iemand zich eenzaam voelt, of (in je werk) een interventie start, controleer dan eerst eens of de ander geholpen wil worden.  We gaan ook niet ongevraagd iemand helpen die last heeft van eczeem of migraine. En net als bij migraine kun je aan de buitenkant echt niet zien of iemand last heeft van eenzaamheid.
  3. Eenzaamheid is net zoiets als pijn. Wie pijn heeft doet er goed aan te onderzoeken waar de pijn vandaan komt. Dat geldt ook voor eenzaamheid. Er is geen standaardoplossing. Onder de mensen komen is vaak niet de eerste keus. Bewegen daarentegen is altijd goed (gek hè!)
  4. Eenzaamheid is een heel lastig te bevatten onderwerp. Vaak gaat de werkelijkheid recht in tegen wat we intuïtief veronderstellen. Dat maakt het heel lastig ermee eom  te gaan. Wil je werkelijk leren ontdekken wat eenzaamheid is en wat je er aan kunt doen? Begin dan met het boek: De Kracht van Eenzaamheid.

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in Eenzaam, eenzaamheid, Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s