Ken jij de drie grootste misverstanden rond eenzaamheid?

  1. Oud en eenzaam hoort bij elkaar. Fout. De meeste mensen ervaren dat ze zich minder eenzaam voelen naarmate ze ouder worden. Ouder betekent vaak ook: minder gespannen, meer jezelf durven zijn, betere realites. Veel mensen kunnen bovendien terugkijken op mooie ervaringen in het leven en doen dat ook. Wel is het zo dat zeer oude (90+) mannen zonder partner met weinig geld en een slechte gezondheid zich het eenzaamst voelen van allen. Maar mocht je nu denken: dan ga ik die bezoeken tijdens de kerst, daar knappen ze van op… dan heb ik nieuws voor je. Want
  2. Eenzaamheid kun je voor iemand anders oplossen. Als je al eens hebt geprobeerd je partner te veranderen, dan weet je wat ik bedoel. Ik zeg het nog eens: eenzaamheid is niet iets wat je voor een ander kunt oplossen. Je aanwezigheid bij iemand die zich eenzaam voelt doet er zelfs niet zo veel toe. Er is een werkelijk relatie nodig, zo één waarbij het gaat om geven en nemen, om eenzaamheid op te lossen. Zo’n relatie haal je niet met de Kerstdagen even gauw uit een la. En nu hoor ik je denken: ja, maar mensen zijn altijd zo dankbaar, het is dus wel degelijk goed… Natuurlijk is het fijn als mensen er zijn voor elkaar. Menseljkheid delen is nooit verkeerd. Maar denk nu niet dat het eenzaamheid oplost. Die dankbaarheid is voor jouw inspanning.
  3. Eenzaamheid los je op door oude mensen te helpen. Helaas. Voor veel oudere mensen die al heel lang met eenzaamheid kampen is het aan de late kant om nog de transformatie te ondergaan die nodig is. Voor heel veel (jong) volwassenen is het gelukkig nog lang niet te laat. Maar dan moet je er ook wel iets aan doen! Niet pas als je ouder bent, maar nu, nu je alle mogelijkheden nog hebt. Je wilt dan misschien wel een vitale oudere worden, maar dat is van later zorg. Je wilt toch vooral nu gelukkig zijn? Aan eenzaamheid moet je dus iets doen als je jong bent. Nu.

hoog Sammy, kijk omhoog Sammy !

Eenzaamheid is van ons allemaal. 10% van de Nederlanders is ernstig eenzaam, 40% voelt zich te vaak eenzaam. Ook uw cliënt of patiënt, uw kennissen of misschien u zelf. De aanpak begint bij kennis. Kijk op eenzaamheid.info.

Enhanced by Zemanta
hoog Sammy, kijk omhoog Sammy ! (Photo credit: S l u i t e r t i j d – fotografie | Vanderlaan)
Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in eenzaamheid, hulpverlening, ouderen, sociale interventie, Uncategorized, WMO en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s