Is eenzaamheid erger in december?

Zo rond half november komen de media in actie. December zit er aan te komen en daarmee de overtuiging dat er dan veel mensen extra eenzaam zijn.Artikelen worden voorbereid, de stemming wordt bedrukt, en langzaamaan vullen de tijdschriften en kranten zich met artikelen over zielige mensen. Is dat terecht?

Taai Taai

Taai Taai (Photo credit: Wikipedia)

Wie vanaf september de sfeerverlichting in winkels ziet verschijnen, wie merkt wanneer de pepernoten verkrijgbaar zijn, die ziet waarschijnlijk ook al die fantastisch glimmende blaadjes door de brievenbus schuiven waarin mensen in de meest sprookjesachtige kleding geposeerd staan. Folders vol gedekte tafels, glimmend zilverwerk, superieure diners, kaarslicht en vooral veel gelukkige mensen met grote gezinnen. Je moet al heel sterk in je schoenen staan om te beseffen dat veel daarvan flauwekul is. En ja, besef is één ding, maar daarmee voel je je nog niet beter…

Als je maar genoeg gebombardeerd wordt met televisie en tijdschriften waarin allemaal gelukkige gezinnen figureren, durf je bijna zelf niet toe te geven dat het bij jou niet allemaal koek en ei is. En of je nu alleen bent of deel uitmaakt van een gezin, bij jou is het geen sprookje. Natuurlijk niet. Dit is namelijk het gewone leven. Het gewone leven laat zich niet perfect regisseren. Het is niet per se met de kerstdagen geweldig, leuk, warm, gezellig, huiselijk, kortom alles wat de foldertjes je beloven.

Laat je je door al die informatie beïnvloeden, ja, dan kun je je zeker in december eenzamer voelen dan in de rest van het jaar. Maar je kunt er ook voor kiezen je niet gek te laten maken. Je kunt er voor kiezen iets anders te doen. Je kunt er voor kiezen je stemming door andere dingen te laten beïnvloeden. Je kunt zorgen voor de sfeer jij prettig vindt, of dat nu in je eentje is of samen met anderen. Bedenk van tevoren een plan. Als je dat wilt, maak dan een plan samen met anderen. Besef dat heel veel mensen eigenlijk net zo tegen de feestdagen aankijken als jij. Laat je niet gek maken.

Bedenk. Wees creatief. Heb je een plan, een idee? Zet het hier onder in het commentaarveld. Inspireer. Deel. Geniet van het leven, geniet van december.

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in eenzaamheid, Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s