Wanneer stop je met hulp bij eenzaamheid?

Je kunt het paard wel naar de bron brengen, maar je kunt het niet dwingen te drinken…

Een van mijn trainees vroeg me: waar trek je de grens, wanneer stop je met hulp en met begeleiden naar een beter toekomstperspectief, wanneer richt je je alleen op acceptatie? Een lastige vraag. Er zijn mensen die wel willen veranderen, mits alles maar hetzelfde blijft. Er zijn mensen die dolgraag willen veranderen, als een ander het maar voor ze doet. En er zijn mensen die het in zich hebben te veranderen en gelukkiger te worden, minder eenzaam te zijn en fijne relaties aan te gaan, waarbij het door omstandigheden steeds mis gaat.

Een goede coach, dus ook een coach die is opgeleid om te helpen bij eenzaameid, kan beoordelen wanneer welke hulp op zijn plaats is. Wat de vooruitzichten zijn als je een bepaakde vorm van hulp biedt. Maar het is altijd degeen om wie het gaat die bepaalt of ie wel wil veranderen en wat ie bereid is daarvoor te doen.

Ik ben erg geneigd mensen te stimuleren  hulp te zoeken, maar dat wil niet iedereen.  Als iemand besluit dat ie dat niet wil houdt het op. Het is namelijk degene om wie het gaat die bepaalt of ie hulp wil hebben. Soms is hulp eenvoudigweg: er zijn voor de ander. Dat levert dan geen verbetering op, maar wel troost. Soms is dat alles wat we te bieden hebben, soms is dat alles wat mensen willen aannemen. Soms is dat genoeg.  Het hangt ervan af waar jij voor kiest.

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in coaching, eenzaamheid, hulpverlening, ouderen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s