Hoe kun je eenzaamheid bij ouderen aanpakken?

De meeste hulpverlening bij eenzaamheid wordt aangeboden aan oudere mensen. Dan is het probleem vaak al jarenlang aanwezig. Het is symptoombestrijding in een laat stadium. Een beetje erg laat om nog te beginnen. Dat is niet de makkelijkste aanpak.

Eenzaamheid leren we in de wieg. Dat is normaal. We moeten allemaal leren omgaan met dat seintje van je lichaam, dat je vertelt dat jouw verbondenheid met anderen niet is wat ie moet zijn. Wie daar moeite mee heeft, kan het best zo snel mogelijk geholpen worden. Daarbij moet de hulp zijn aangepast aan wat de persoon nodig heeft.

Als we dus later in het leven pas beginnen, staan we op achterstand. Maar te laat is het eigenlijk nooit. Neuropsychologie heeft ons laten zien dat tot onze dood onze hersenen in staat zijn nieuwe verbindingen aan te leggen. Dus zijn we tot op zeer hoge leeftijd in staat tot veranderen.

Eenzaamheid moet je niet onderschatten. Het is lastiger aan te pakken dan je zou denken. Contacten zijn vaak niet de oplossing. Wat dan wel de goede aanpak is, dat hangt voor 100% af van de persoon waarom het gaat.  Wie wil helpen bij eenzaamheid moet verstand van zaken hebben. Zodat je kunt beoordelen welke hulp deze persoon nodig heeft. Is dat therapie, en zo ja, welke dan? Is het contacten, een training sociale vaardigheden? Gaat het hier om accepteren of om aanleren… kortom, er is deskundigheid nodig om te bepalen waar iemand mee geholpen is.

De juiste hulp op de juiste plaats, daar gaat het om. Meer weten? Kijk hier.

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in eenzaamheid, hulpverlening, ouderen, Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s