Hoogbegaafd en eenzaam?

Over eenzaamheid bij hoogbegaafden lees je vaak alsof hoogbegaafdheid zo’n beetje gelijk staat aan sociaal onhandig, bijna een recept voor eenzaamheid. Lees eens hoe ze daar bij ‘Het Peerhoes’ over denken:

Bij hoogbegaafdheid denken veel mensen aan een hoog IQ. Hoogbegaafden hebben inderdaad een hoog IQ. Daardoor kunnen ze relatief snel cognitieve taken uitvoeren, of eerder tot de kern van bepaalde problemen doordringen. Maar hoogdbegaafdheid is meer dan dat. (sic). Hoogbegaafden zijn vaak ook ‘sneller’ op het sociale vlak. Ook daar willen en kunnen ze snel tot de kern doordringen. In sociale contacten met mensen die de ander liever voorzichtig aftasten, kan dat onvruchtbaar zijn. ’t Peerhoes is er voor al die doortastenden. En voor hen die het willen worden.

Een verfrissend standpunt. Wat de een als sociaal onhandig beschouwt is voor de ander gewoon: lekker snel tot de kern komen. Eeuwig omleidende beschietingen houden om een gesprek te beginnen, small talk, hoe je het ook noemt, er zijn mensen die er best van buiten kunnen.  Denken ze.  Meteen tot ‘de kern’ komen is een fijn idee, maar dan heb je misschien niet door dat al die prietpraat een doel dient. Het is aftasten of je elkaar prettig vindt in de omgang, zonder dat je meteen in het diepe duikt.  Het is je spiegelneuronen de kans geven aan het werk te gaan om je sociale kant te ontwikkelen.

Toch, als ‘snel, snel’ jouw manier van communiceren is, dan ben je bij plaatsen als “het Peerhoes’ misschien wel lekker op je plek. Tussen gelijkgestemden. Je erkend en geaccepteerd voelen is een geweldige hulp bij het omgaan met eenzaamheid, dus daarvoor: tien punten, Willem Wind! Meer weten?

Stichting ‘t Peerhoes i.o.
t.a.v. dhr. W. Wind
Stationsstraat 34a
4041 CJ Kesteren

Bell curve and IQ

Enhanced by Zemanta
Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Hoogbegaafd en eenzaam?

  1. watdoejewijs zegt:

    Hee toevallig heb ik hier ook een artikel over geschreven! Meer eigen ervaring, maar toch.. misschien leuk om eens te lezen. Alone in the crowd: http://watdoejewijs.wordpress.com/2012/10/24/alone-in-the-crowd/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s