Weerstand tegen veranderen

niet leunenBij veranderen komt een hinderlijk fenomeen om de hoek kijken. Of het nu gaat om je dieet, een nieuwe baan, een andere outfit… we zijn diep in ons hart allemaal gewoontedieren. Mensen, (ja, dus ook ik), hebben zo’n ingebouwde weerstand tegen alles wat nieuw is, dat we bij de minste tegenslag een argument hebben om niet door te zetten. En dat zou nu precies jouw seintje moeten zijn om dat wel te doen. Doorzetten, bedoel ik. Weerstand voelen betekent dat je op het punt staat iets te leren.

Foto: Gerard Stolk

Stoppen met je eenzaam te voelen, betekent dat je moet beginnen met je goed te voelen. Dat is lekker makkelijk gezegd. Veel mensen blijven bovendien steken in zich af te vragen hoe het toch komt dat ze zich zo ellendig voelen. Een trieste jeugd, een vreselijke minnaar, een overleden partner… iedereen heeft haar eigen verhaal. Terwijl de beste kans om je niet meer eenzaam te voelen te vinden is in het doen van andere dingen. Dingen die jou een goed gevoel geven. Maar ja, ik weet het, in het begin voelt dat helemaal niet zo goed. Je doet dingen die je niet gewend bent, je weerstand speelt op…

Nee, dit is geen pleidooi voor drugs, in welke vorm dan ook. Om je er dan toch maar goed bij te voelen. Ook niet voor ‘maar raak doen’, om maar iets anders te doen te hebben.

Het is wel een pleidooi om op zoek te gaan naar dat wat jou een goed gevoel geeft. Een goede maat daarvoor is na te gaan waar je vroeger altijd al blij van werd. Wat voldoet aan jouw behoeften. Niet die van de buren, of die van je nichtje. Jouw behoeften. De hele cursus die ik heb ontwikkeld is precies om daar aan te werken: om te zorgen dat jij jezelf in kaart brengt. Weet wat je wilt, wat jouw sterke kanten zijn, wat je favoriete manier van leren is, wat … enzovoort. Zodat jij snapt wat je nodig hebt, om vervolgens op zoek te gaan naar hoe je dat kunt realiseren.

Dat kun je ook wel zelf. Natuurlijk. Het zal je alleen veel langer kosten. Ik heb namelijk al het voorbereidende werk gedaan. Ik heb uitgevonden wat nodig is om je niet langer eenzaam te voelen, welke dingen geen enkele zin hebben om te doen. Welke dingen jou steunen, wat je kunt doen en laten om je leven gelukkiger te maken. Alles onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek.

Dus… wil je toch eens kijken? Doe dan de proefles.

En als je weerstand voelt (wat oubollig, het is wel erg persoonlijk, dat is niet mijn sfeer..) dan weet je, het is jouw weerstand die tegen je fluistert: ‘doe toch niet…’ Die kun je nu dus glimlachend terugfluisteren: ‘maar ik sta op het punt iets nieuws te leren’

Enhanced by Zemanta

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in coaching, eenzaamheid, Tips tegen eenzaamheid, Uncategorized, Zelfhulp en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Weerstand tegen veranderen

  1. Conform de voorwaarden waaronder ik mijn foto s ter beschikking stel veroek ik om vermelding van mijn naam bij de foto mvg Gerard Stolk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s