Vrijwilligerswerk

Hoe vervelend het ook klinkt, het is een feit dat eenzaamheid besmettelijk is. Een feit waar met name vrijwilligersorganisaties rekening mee moeten houden. En mocht je nu denken dat ik overdrijf, dan kan ik je verwijzen naar de bekendste onderzoeker op gebied van eenzaamheid, John Cacioppo, (foto)  die er onderzoek naar heeft gedaan. Zie http://on.msnbc.com/L97Q0c.

John Cacioppo

John Cacioppo (Photo credit: Wikipedia)

 

 

Hier ligt dus een geweldige kans voor vrijwilligersorganisaties. Want als mensen zich daar wel durven aanmelden als ze uit eenzaamheid iets willen ondernemen, dan is dat een prachtig startpunt voor de aanpak van eenzaamheid. In eigen huis, als het ware.

Eenzaamheid is echt een complex probleem, dat vrijwel altijd om een individuele aanpak vraagt. Het is een geluk dat mensen het onderwerp meer openlijk durven bespreken, ook als ze zich aanmelden voor vrijwilligerswerk.

Het eerste wat ze zouden moeten krijgen als ze zich aanmelden omdat ze vrijwilligerswerk zien al een oplossing van hun eenzaamheid, is een goede begeleiding, bijvoorbeeld een cursus die hen leert omgaan met hun eigen eenzaamheid. Dan zijn zij later misschien wel de beste begeleiders van anderen die nu nog worstelen met eenzaamheid.

Wie meer wil weten over dit soort cursussen (wat iets totaal anders is dan bijvoorbeeld een cursus vrienden maken!) kan eens kijken bij de cursus Creatief Leven. Je vindt er alles over op de site van Faktor5, maar ook hier, waar je een proefles kunt bekijken.

 

Enhanced by Zemanta
Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in Anderen helpen, eenzaamheid, hulpverlening, welzijn en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s