Oma vertelt

Contact tussen ouders en kinderen, het is niet altijd vanzelfsprekend. Soms groeien we uit elkaar zonder dat we dat werkelijk in de gaten hebben.

Ik kan me nog goed herinneren dat mijn schoonmoeder uren kon vertellen over de geschiedenis van haar eigen familie en die van haar man. Hoe het kwam dat oom Jo een vinger miste, waarom oma op haar oude dag zo vrolijk was geworden, tot vier generaties terug wist ze de spannende details te vertellen. Het is niet iedereen gegeven zulke familieverhalen te vertellen. De meeste kinderen waarderen het hun familiegeschiedenis te kennen, al is dat vaak  pas later in het leven…

Wie geen tijd of gelegenheid heeft om die verhalen zelf te vertellen kan dat natuurlijk een ander laten doen. Ik ontmoette laatst iemand die het geweldig vindt om familiegeschiedenissen of persoonlijke geschiedenissen op te tekenen voor het nageslacht. Haar gaat het echt om de individuele levenskunst, wat iemand wezenlijk tot een uniek mens maakt. Waarbij het niet nodig is een ‘rasechte verhalenverteller’ te zijn.   Meteen zag ik daarin de mogelijkheid nieuw contact te leggen tussen generaties. Ik kan me zo voorstellen dat al tijdens het schrijfproces de nieuwsgierigheid ouders en kinderen ertoe brengt meer met elkaar te delen dan ze gewend waren.

In ieder mens zit tenslotte een verhaal.

Het is een mooie manier van verbinding maken. Verbinding van verhalen, verbinding tussen generaties, verbinding van geschiedenis. Als je hierover meer wil weten ga je gewoon even kijken op de website van Annemiek Engelen.

Als je meer wilt weten over eenzaamheid en ouderdom, kijk dan hier.

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in Inspiratie, ouderen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s