Eenzaam maakt ziek, eenzaam bekort je leven…

Meer en meer publicaties zien het licht die aandacht vragen voor de gevolgen van eenzaamheid. Dat is goed. Voor je iets kunt gaan aanpakken zul je moeten beseffen dat het nodig is om dat te doen. En nog lang niet iedereen vindt dat eenzaamheid iets is waar je iets aan zou moeten doen.

Pas nog werd ik benaderd door een trainer die van mening is dat eenzaamheid er vooral ‘mag zijn’. Dat wil zeggen, ik zou te veel willen oplossen wat niet op te lossen valt, te veel willen beïnvloeden wat niet te beïnvloeden is en te veel geloven in de maakbaarheid van het geluk. Ai.

Ik zal de eerste zijn die erkent dat eenzaamheid ‘er mag zijn’. Ik ben ervan overtuigd dat eenzaamheid een van onze sterkte motivators is. Het gevoel van eenzaamheid zet ons aan tot het maken van contact, tot verbinden. Natuurlijk mag het er zijn. Alleen… van mij mag het niet blijven. Want dan is er iets niet goed.

Wie worstelt met eenzaamheid, heeft blijkbaar behoefte aan contact met anderen  maar is niet of niet helemaal in staat om het juiste contact te leggen of te houden. Dat is een individueel probleem. Behoeftes van mensen lopen mijlenver uiteen. Zo heeft de één behoefte aan veel contacten, de ander houdt van een paar heel stevige, diepe vriendschappen. De een is gelukkig met een vriendschappelijk uitje per week, de ander wil elke avond met een lief de dag doornemen.

Niet alleen behoeftes lopen uiteen, ook de oorzaken waardoor dat contact niet lekker loopt. Soms stamt het uit de jeugd, soms is een gebrek aan oefening de oorzaak. Soms is de aanleiding dat iemand er afwijkend uitziet, soms zijn mensen ervan overtuigd dat geluk nu eenmaal niet voor hen is weggelegd. Er zijn net zo veel oorzaken van eenzaamheid als er mensen zijn.

Daarom is de aanpak van eenzaamheid altijd een individuele aanpak. Wat niet wil zeggen dat je per se op de divan moet bij de psychiater. Wel dat je alleen geholpen bent bij een aanpak die aandacht heeft voor jou. Voor wie jij bent, voor wat jou gelukkig kan maken. Aandacht voor de unieke aanpak van jouw eenzaamheid. Goede hulp daarbij is goud waard.

Echte hulp, gebaseerd op kennis van zaken en op deskundigheid. Een echte deskundige weet dat aan eenzaamheid vaak heel wat is te doen. Eenzaamheid aanpakken in een vroeg stadium is belangrijk. Tijd voor de Specialist Eenzaamheid. Die helpt voorkomen dat je ziek wordt van eenzaamheid en dat je leven onnodig wordt bekort. Aan eenzaamheid valt heel wat te doen. En dat moet ook.

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in eenzaamheid, sociale interventie, Therapie, Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s