Eetstoornis maakt eenzaam… of zit het anders?

Als je een eetstoornis hebt kan je je ontzettend eenzaam voelen. Soms kan je het idee hebben dat niemand uit je omgeving je begrijpt. Doordat de eetstoornis zo veel energie van je vergt, en al je aandacht daar naar uitgaat is het mogelijk dat je in een sociaal isolement terecht komt.

Al heb je nog zo veel mensen om je heen, het kan toch voelen alsof je er helemaal alleen voor staat. Normaal gesproken zijn mensen geneigd hun gevoelens met elkaar te delen wanneer ze daar behoefte aan hebben, maar als je eenzaam bent dan heb je soms helemaal geen plek waar je met je gevoel heen kan gaan…

Eenzaamheid is vaak, zonder dat mensen het beseffen, de onderliggende oorzaak voor veel problemen. Zo kan het zijn dat jouw eetstoornis, of dat nu boulimia of anorexia is, een gevolg is van hoe jij met eenzaamheid omgaat. Heb je moeite met leggen of onderhouden van contacten? Heb je het gevoel dat je een buitenstaander bent? Heb jij je misschien al veel langer eenzaam gevoeld, als kind misschien al?

Eenzaamheid los je niet op door ‘leuk onder de mensen te komen’ of ‘eens iemand te bellen’. Of meer van dat soort goed bedoelde adviezen op te volgen. Ook het doen van vrijwilligerswerk is zeker in eerste instantie geen verstandige zet. Waar het om gaat is dat je hulp krijgt van iemand die jou op weg kan helpen je goed te voelen over jezelf. Iemand die verstand heeft van eenzaamheid.

Begin eens met je te oriënteren op eenzaamheid. Lees er over, vind misschien herkenning. Het zou best kunnen dat hier de sleutel ligt tot de oplossing van je eetstoornis. Het kan goed zijn dat eenzaamheid eigenlijk je probleem is en je eetstoornis er een gevolg van is. Het is goed dat te weten. Want dan kun je de oorzaak aanpakken. Zorg voor jezelf.

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in eenzaamheid, hulpverlening, Therapie, welzijn en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s