Vraag je ouderen naar eenzaamheid?

In het ouderenwerk wordt inventariserend gevraagd naar hoe het is gesteld met eenzaamheid. Vaak niet direct, maar door gebruik te maken van de zg. eenzaamheidsschaal van De Jong-Gierveld en Van Tilburg (1990). Deze vragenlijst is absoluut niet bedoeld om hiervoor gebruikt te worden. Argument om deze vragenlijst te gebruiken is dat het woord eenzaamheid er niet in voorkomt, zodat dat niet te bedreigend zou zijn.
Vermijden van het woord voorkomt echter niet dat mensen zich bewust worden van hun eigen eenzaamheid. Het simpelweg aan de orde stellen van persoonlijke ervaringen in een gesprek (met ouderen) maakt mensen bewuster van hun eigen situatie.

In mijn overtuiging is het alleen verantwoord mensen bewust te maken van hun eenzaamheid als je daarna ook iets te bieden hebt. Dat hoeft beslist niet een kant en klare interventie te zijn, maar een wegwijzer naar hulp is het minste wat je zou moeten bieden. Doe je dat niet, dan ben je mensen ongelukkig aan het maken en dat kan nooit de bedoeling zijn.

We hoeven niet te wachten op nieuwe ontwikkelingen. De cursus Creatief Leven ( eenzaamheid aanpakken) en de cursus LEEF! (preventie) zijn er speciaal voor gemaakt. Ze werken. Alles begint bij het deskundig maken van degenen die beslissen over de aanpak van eenzaamheid.  U kunt bij ons terecht.

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in beleid, ouderen, sociale interventie, Uncategorized en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s