Week tegen eenzaamheid

In bepaalde krijgen mag je niet ergens tegen zijn, dat zou datgene waar je tegen bent groter maken. Je mag er zelfs geen aandacht aan schenken. Ik vind dat raar. Stel je voor dat we totaal geen aandacht zouden schenken aan nare ziektes, onder het motto: ‘waar je aandacht aan schenkt, dat groeit’… Dan zou er geen geneesmiddel zijn geweest voor polio. Geen nieuwe methoden om vroegtijdig ziektes op te sporen, zodat ze voor veel minder schade en verdriet zorgen dan vroeger.

Nee, ergens geen aandacht aangeven is in mijn ogen struisvogelpolitiek. Aandacht voor eenzaamheid moet. Omdat eenzaamheid zorgt voor heel veel verdriet, voor zorgen en spanning. Eenzaamheid kan je leven bepalen. Langdurige eenzaamheid maakt ziek. Mensen die zichzelf isoleren doen niet mee met ‘de rest’. Daarmee is het zowel een individueel probleem als een probleem van de samenleving.

Het is daarom goed dat er aandacht is voor eenzaamheid. Zodat we met zijn allen in de gaten krijgen dat eenzaamheid niet het probleem is van oude of gehandicapte mensen, maar van ons allemaal. We zullen moeten zorgen voor een jeugd die op een gezonde manier weet om te gaan met anderen. Al was het alleen maar uit eigenbelang: zorg dat je niet oud en eenzaam wordt. Hoe je dat doet is misschien wat complexer dan je dacht. Er is meer voor nodig dan alleen maar een week aandacht voor eenzaamheid.

Kennis van eenzaamheid is een start. Weten hoe het met jouw kennis staat? Doe dan de kennistest.

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in Eenzaam, eenzaamheid. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s