Eenzame ouderen? Daar baal ik van!

In de aanloop naar de week tegen de eenzaamheid volgt persbericht op persbericht en verreweg de meeste teksten gaan over eenzame ouderen.  Daar worden twee dingen mee gezegd:

  • De indruk wordt gewekt alsof je automatisch eenzaam bent als je ouder wordt. Dat is werkelijk grote flauwekul.  Het is gewoon niet waar. Verreweg de meeste mensen voelen zich beter naarmate de leeftijd vordert. En jawel, ik weet het wel, als alles tegen je lijkt te zijn, de benen willen niet meer, er is geen geld, je hebt geen familie en je vrienden overlijden, ja, dan is ook eenzaamheid een van je mogelijke klachten.  Maar laten we in hemelsnaam toch ophouden de indruk te wekken dat eenzaamheid grijnzend op je staat te wachten als je ouder wordt. Het is gewoon niet waar.Verreweg de meeste ouderen voelen zich net zo goed als jongeren.
  • Het tweede dat ermee wordt geïmpliceerd is dat eenzaamheid iets is wat bij ouderen, maar niet bij jongeren hoort. Ook dat is volstrekte onzin. Eenzaamheid is iets wat op elke leeftijd een rol speelt. Ermee kunnen omgaan is voor iedere mens noodzaak. Als het je niet lukt, blijf je hangen in eenzaamheid en dan heb je wel degelijk een probleem, of je nu oud bent of jong. Er zijn tien maal meer mensen die last hebben van eenzaamheid onder de 65 dan daarboven. Tien maal zoveel! Die moeten daar wel degelijk iets aan doen om te voorkomen dat ze zich op hun oude dag ook eenzaam voelen. Hoe sneller je dat aanpakt, hoe beter.

Daarom zeg ik: eenzame ouderen, van dat beeld, daar baal ik van. Eenzaamheid is iets waar je wat aan moet doen. Jong geleerd, oud gedaan. Daarom maar eens niet een plaatje van een grijze kop achter een raam.  Enne… hoe zit het met jou?

Kinderverdriet kan een leven lang sporen achter laten

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in eenzaamheid, Jongeren, ouderen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s