Studeren… eenzame bezigheid?

Al jaren is bekend onder studentenpsychologen dat studenten, met name eerstejaars, soms barsten van eenzaamheid. Is studeren dan zo’n eenzame bezigheid? Wat te denken van feesten en gezellige studentenhuizen? Collegezalen vol mensen, werkgroepen in overzichtelijke ploegjes?

Nee, hoewel studeren an sich (het echte blokken) wel alleen zijn vraagt, zit het studentenleven vol mensen en contacten. Waar de schoen wringt is de overgang van het ene leven naar het andere.

Wat er in feite gebeurt is dat je een ander mens wordt. Het is echt een ‘alles is anders’ gewaarwording. Van je oude leven is niet veel meer over. Ga maar na: andere omgeving, andere kamer, andere mensen waar je mee omgaat, andere stad meestal, ander ritme in je leven, andere verantwoordelijkheden… alles is anders. Je ontkomt er niet aan dat dan ook je relaties met de wereld, maar ook die met jezelf, verandert.

Je moet wennen aan een ander leven, maar ook wennen aan degene die je aan het worden bent. Waar kun je jezelf nu het best mee helpen om te zorgen dat het allemaal wat soepeltjes verloopt?

1. Kies bewust of je wel of niet op kamers wilt. Hunker je ernaar weg van je ouders te zijn… of doe je het omdat het nu eenmaal zo lijkt te horen?Het kan je enorm helpen om de overgang in etappes te doen. Volgend jaar op kamers is ook een optie? Denk er serieus over na.

2. Zorg ervoor dat er wat vaste punten in je leven zijn. Een sportclub, een wekelijkse afspraak met een groep medestudenten, het zijn vaste ankers die je helpen de transitie door te komen.

3. Sluit je vanaf dag 1 aan bij een groep anderen. Of dat nu sport is, of een gezelligheidsvereniging, zoek iets wat bij jou past, of iets totaal nieuws, maar zorg dat je meteen aansluiting hebt bij een groep anderen. Een klein baantje is ook een goed idee. Dat geeft je naast een extra inkomen ook extra zelfvertrouwen. In het begin voelt dat altijd onzeker en onwennig, dat geldt voor iedereen. Even doorbijten!

4. Eenzaamheid is een normaal gevoel in een periode van transitie, waar je als eerstejaars beslist in zit. Maar het is wel een signaal van je lijf dat zegt: let op, zorg voor de juiste contacten met de wereld.

5. Snap iets van eenzaamheid. Zo maar in het wilde weg ‘onder de mensen komen’ werkt echt niet. Maar dat wist je waarschijnlijk al. Sluit je zeker niet aan bij andere  ‘eenzame mensen’, dat is een recept voor ellende. Oriënteer en leer.

Voel je je te veel eenzaam? Kijk bij het stappenplan,

of doe eventueel de cursus die er speciaal voor is gemaakt.

Doe de test als je twijfelt of je hulp nodig hebt. En vraag dan ook om hulp. Zorg ervoor dat je later geen eenzame bejaarde wordt, door nu te leren hoe je voor jezelf zorgt. Succes!

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in eenzaamheid en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s