Eenzaamheid doet lichamelijk pijn | Relatie

Niet gegroet worden ‘s ochtends door je chagarijnige geliefde, genegeerd worden door je collega’s of niet uitgenodigd worden op een feest waarvan je eigenlijk vindt dat je daarbij hoort. Het overkomt ons allemaal weleens.

Maar structureel worden buitengesloten of in elk geval dat gevoel hebben, doet niet alleen geestelijk pijn, maar ook lichamelijk en kan funeste gevolgen hebben. Ik moest daarbij ook direct denken aan vaak gepeste kinderen, die daar als volwassenen vaak nog enorme wonden van over hebben gehouden…………

Over pijn bij buitengesloten zijn, las ik bij de collega’s van FAQT.nl

Psycholoog Kipling Williams van de Purdue Universiteit in Indiana (VS) zegt hierover: “Genegeerd of verstoten worden is een onzichtbare vorm van pesten die geen zichtbare blauwe plekken achterlaat en daarom vaak wordt onderschat.”

Uit breinonderzoek blijkt echter dat pesten ~actief of passief~ zijn sporen achterlaat in de hersenen. Als iemand wordt buitengesloten wordt de dorsale anterieure cingulate cortex in het brein actief, beweert Williams. Dit gebiedje in de hersenen wordt ook geprikkeld als we lichamelijke pijn ervaren. Een sociaal ‘letsel’ kan dus net zoveel pijn doen als fysiek letsel.

Mensen hebben van nature een zeer sterke behoefte om ergens bij te horen. Onze verre voorouders hadden geen enkele kans op overleving als ze uit de groep werden geweerd. Alleen al door de dreiging om verstoten te worden, wordt hetzelfde alarmsysteem in onze hersenen actief als bij lichamelijke pijn.

Volgens de professor reageren mensen verschillend op buitensluiting. Veel mensen gaan in eerste instantie proberen erbij te horen. Ze gaan zich heel meegaand en vriendelijk opstellen, proberen zo goed mogelijk samen te werken en delen complimentjes uit als dat even kan. Maar als er weinig hoop meer is en hun sociale pogingen geen vruchten afwerpen, nemen ze hun toevlucht in provocatie of zelfs agressief gedrag om toch nog een beetje gevoel van controle over de situatie te behouden. Als dit meer regel wordt dan uitzondering, geven ze het helemaal op. Langdurige buitensluiting kan dan ook leiden tot depressiviteit of een sociaal isolement.

Er wordt door de wetenschap steeds meer ontdekt dat de hersengebieden die lichamelijke ervaringen opslaan vaak in verbinding staan met die waar de psychische ervaringen liggen. Dit is o.a. ook het geval bij liefdesverdriet. Lichaam en geest zijn 1 en een combinatie van schade door opgelopen pijn, kan zich zowel uiten in een depressie als in lichamelijke pijnen.

Lees ook:Een gebroken hart gaat langzamer tikken

Lees ook:Een goed huwelijk werkt beter dan een paracetamolletje

Lees ook:Robbie Williams trouwt komend weekend

Lees ook:Liefde vermindert pijn aanzienlijk

Lees ook:Hoe ruikt angstzweet?

Heb jij Relatie.Blog nog steeds niet toegevoegd aan je Google homepage of Reader? Klik hier!

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s