Eenzaamheid in een wereld vol communicatiemiddelen | Nieuwslog.nl

Mobiele telefoons, msn, e-mail, sociale netwerksites, chatrooms — nog nooit eerder zijn er zo veel communicatiemiddelen voorhanden geweest. Toch zijn veel mensen, zowel jongeren als ouderen, heel eenzaam. Hoe komt dat?

De onderzoekers John Cacioppo en William Patrick hebben een boek geschreven waarin ze uitgebreid ingaan op het onderwerp eenzaamheid. Daarin verwijzen ze naar een onderzoek waaruit blijkt dat „toegenomen internetgebruik kan leiden tot een groter sociaal isolement en ook tot meer depressiviteit als het rechtstreeksere vormen van menselijk contact vervangt” (Loneliness — Human Nature and the Need for Social Connection).

Het hectische levenstempo dat door de huidige maatschappij wordt opgelegd, draagt niet bepaald bij tot hartelijke contacten. Een glimlach en de genegenheid in iemands ogen kunnen niet via de telefoon of een berichtje op de computer worden overgebracht.

Dit gaat op voor het werk, maar nog meer binnen gezinnen. In veel gezinnen komt en gaat iedereen zonder samen te eten of te praten. Tieners hebben hun eigen computer en leven min of meer geïsoleerd van de rest van het gezin. Ironisch genoeg voelen veel jongeren zich eenzaam, ondanks alle elektronische gadgets die ze hebben om te communiceren.

Tegenwoordig wordt zelfs de huwelijksband soms bedreigd door gevoelens van eenzaamheid. Een gebrek aan communicatie tussen de partners kan ertoe leiden dat ze vrijwel helemaal langs elkaar heen leven. Van alle vormen van eenzaamheid is je alleen voelen terwijl je getrouwd bent, een van de pijnlijkste.

Vooral alleenstaande ouders kunnen heel eenzaam zijn. Een goede band met hun kinderen kan onder andere belemmerd worden door de overvloed aan communicatiemiddelen, wat de eenzaamheid nog versterkt. En bij veel alleenstaande mensen die naar een partner verlangen, wordt die emotionele behoefte niet vervuld.

Eenzaamheid is een maatschappelijk probleem geworden dat kan bijdragen tot alcoholisme, eetbuien, drugsgebruik, veelvuldige seksuele contacten en zelfs tot zelfmoord. Het is dan ook belangrijk te weten wat de oorzaken van eenzaamheid zijn. Dat is de eerste stap om het probleem aan te pakken.

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s