Uit de laatste nieuwsbrief van het LESI

Het vierjarige onderzoeksproject Voorkomen en bestrijden van sociaal isolement bij ouderen in Rotterdam is afgerond.

Tussen 2006 en 2010 is in Rotterdam een onderzoeksproject uitgevoerd om meer inzicht te krijgen in effectieve werkwijzen en interventies die de situatie van sociaal geïsoleerde ouderen kunnen verbeteren. In voorgaande jaren was in Rotterdam al enige ervaring opgedaan met het bestrijden van sociaal isolement bij ouderen. Het bleek echter lastig om de meest kwetsbare ouderen te bereiken en ook de resultaten van de interventies lieten te wensen over. De belangrijkste knelpunten betroffen het eenzijdige aanbod van voorzieningen en interventies (vooral gericht op netwerkontwikkeling en activering), de afstemming tussen professionele en informele vormen van hulp en ondersteuning en de verankering en continuïteit van interventies. Het onderzoeksproject is opgezet om hier verandering in te brengen. Doelstelling was de ontwikkeling, uitvoering en evaluatie van interventies, gericht op het signaleren van sociaal isolement en het verminderen of opheffen ervan.

Zes Rotterdamse organisaties voor welzijn en maatschappelijke dienstverlening hebben pilots uitgevoerd om sociaal isolement bij ouderen aan te pakken. Elke organisatie hanteerde daarbij eigen invalshoeken en zwaartepunten. De zes organisaties zijn gedurende de projectperiode inhoudelijk begeleid en ondersteund door Anja Machielse en Roelof Hortulanus. De begeleiding vond plaats in de vorm van een zogenaamd actieonderzoek, waarbij theoretische kennis en praktijkkennis permanent op elkaar zijn betrokken.

Het onderzoeksproject heeft veel kennis opgeleverd over effectieve werkwijzen en interventies die de situatie van sociaal geïsoleerde ouderen kunnen verbeteren. Centraal staat de ontwikkeling van een typologie van interventieprofielen die als basis kan dienen voor de inzet van passende interventies en begeleidingsvormen en die als uitgangspunt kan dienen bij het inrichten van uitvoeringspraktijken. De resultaten van het project zijn beschreven in het boek Sociaal isolement bij ouderen. Op weg naar een Rotterdamse aanpak. Het boek is te bestellen bij uitgeverij SWP.

Meer informatie: Anja Machielse, a.machielse@lesi.nl

 

‘Als meedoen niet lukt’: aanpak van sociaal isolement in de provincie Utrecht

Eind 2010 is een start gemaakt met dit onderzoeksproject in opdracht van de provincie Utrecht en de gemeenten Utrecht, Amersfoort en Nieuwegein.

Doel van het project ‘Als meedoen niet lukt‘ is kennis over de aanpak van sociaal isolement te ontwikkelen, te delen en toe te passen. De gemeenten Utrecht, Amersfoort en Nieuwegein ontwikkelen in het kader van dit project een innovatieve gemeentelijke aanpak voor sociaal isolement, met verschillende zwaartepunten per gemeente. De kennis en praktijkervaringen worden vervolgens gedeeld met andere gemeenten binnen de provincie Utrecht. Landelijke profilering van de resultaten vindt plaats met betrekking tot de verdere uitwerking van de Wmo, het programma Welzijn nieuwe stijl en nieuwe vormen van actief en responsief lokaal bestuur.

Anja Machielse en Marina Jonkers ondersteunen de deelnemende gemeenten door middel van een participerend interventieonderzoek, waarin het invullen van kennislacunes, praktijkadvisering en resultaat- en impactanalyse hand in hand gaan. Om tot innovatieve handelingspraktijken te komen, wordt gewerkt met wijkgebonden communities of practice, waarin vertegenwoordigers van relevante organisaties kennis en ervaringen uitwisselen en nieuwe werkwijzen en oplossingen ontwikkelen. In deze communities of practice worden aspecten uitgediept die van belang zijn voor een innovatieve aanpak van sociaal isolement: het gaat dan om verschillende aspecten van deskundigheid, professionaliteit, organisatorische en bestuurlijke randvoorwaarden, verankering, enzovoorts.

Meer informatie: Anja Machielse, a.machielse@lesi.nl
Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s