Eenzaamheid kun je voorkomen – Aedesnet voor corporaties

Artikel

Eenzaamheid kun je voorkomen

17 december 2010

Foto oude vrouw op balkon‘Eenzaamheid zou een thema van iedere corporatie moeten zijn. Het gaat over basaal levensgeluk van onze huurders’, aldus directeur-bestuurder Johan Westra van woningcorporatie Thuisvester. Volgens hem kunnen corporaties een belangrijke rol spelen bij het voorkomen of verminderen van eenzaamheid. Westra zei dit tijdens een werkconferentie voor stakeholders op 17 november 2010 over eenzaamheid en sociaal isolement.

Praktijkvoorbeelden
Een aantal corporaties heeft het thema inmiddels opgepakt. Zij zetten huis- of wijkmeesters in om eenzaamheid bij bewoners te signaleren. Of ze hebben ‘kangoeroewoningen’ (Jutphaas uit Nieuwegein) en mantelzorgwoningen (WonenBreburg uit Brabant) om sociaal isolement te voorkomen. Een kangoeroewoning is een combinatie van twee zelfstandige woningen met volledig eigen voorzieningen, maar die gekoppeld zijn door middel van een gezamenlijke entree en een gemeenschappelijk te gebruiken tuin.

Een ander initiatief is het woonproject Bloemrijk in Krimpen aan den IJssel van woningcorporatie QuaWonen en Zorgberaad Midden-Holland. Verschillende generaties gaan daar met elkaar samenleven in zogenaamde Thuishuizen. Dit zijn een soort studentenhuizen voor ouderen die dreigen te vereenzamen. Het eerste Thuishuis gaat medio 2011 open.

Bijeenkomst corporaties
Aedes en het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg (KCWZ) organiseren op 15 februari 2011 een bijeenkomst voor leden die aan de slag willen met het thema eenzaamheid. Deze bijeenkomst met als titel ‘Corporaties, pak eenzaamheid aan’ is bij Thuisvester in Oosterhout. Doel is om onderling kennis, ideeën en praktijkervaringen uit te wisselen en te kijken waar behoefte ligt aan ondersteuning.

Meer informatie

Datum 15 februari 2011
Tijd 13.00 – 16.00 uur
Locatie Thuisvester, Mathildastraat 52, Oosterhout
Aanmelden Pascale Story, p.story@aedes.nl of (035) – 626 84 45 of Yvonne Witter, y.witter@kcwz.nl of (030) – 273 96 35

   

  Over Jeannette Rijks

  Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
  Dit bericht werd geplaatst in eenzaamheid, politiek, Uncategorized en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

  Geef een reactie

  Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

  WordPress.com logo

  Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

  Twitter-afbeelding

  Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

  Facebook foto

  Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

  Google+ photo

  Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

  Verbinden met %s