Checklist eenzaamheids-interventies

Over de checklist eenzaamheidsinterventies. (Je vindt hem hier)

Afgelopen week was er een mooi programma op TV over eenzaamheid. Er werden wat dames ondervraagd over hun eenzaamheid en of ze wel of niet aan zo’n aangeboden kerstdiner wilden meedoen. De interviewster leek verontwaardigd over het antwoord: “nee, dat zou ik nooit doen…

Hetzelfde onbegrip is er bij veel hulpverleners. Ze komen toch om die eenzame te helpen, het lijkt of die hulp helemaal niet wordt gewaarderd! Dat klopt vaak ook wel een beetje. Aan de ene kant komt dat omdat chronische eenzaamheid mensen vaak net een tikje achterdochtiger maakt, net een beetje banger en terughoudender.  Het gaat te ver om hier uit te leggen hoe dat precies komt, maar het is een feit.

Aan de andere kant: veel hulpverleners hebben eigenlijk geen idee hoe je eenzaamheid het best kunt aanpakken. Het is als goedbedoelende leken die erop uit worden gestuurd om als verloskundige te werken, met het argument: je bent toch zelf ook geboren, dan weet je dus hoe het werkt… Het feit dat we ons allemaal wel eens eenzaam voelen wil niet zeggen dat we ook verstand hebben van hulp bij eenzaamheid.

Hulp bij eenzaamheid vraagt om vakkennis.  Dat is dan ook de allerbelangrijskte tip op de checklist: weet waar je het over hebt. Laat je scholen. Zorg voor onderbouwing van je werk. Anders eindigt het op de lijst van mislukte interventiees. Die lijst is al veel te lang.

Kijk verder op de lijst voor de andere checkpoints.

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in eenzaamheid, hulpverlening en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s