December: tijd voor eenzaamheid en depressie?

Eenzaamheid lijkt een probleem te zijn van deze tijd, veroorzaakt door de maatschappij waarin we leven. Individualisme, verzwakkende onderlinge verbanden, overal klinken signalen die zeggen dat eenzaamheid typisch een probleem van tweeduizend nu is. We gaan een beetje af op ons eigen gevoel. Ons gevoel dat zegt dat de mensen tegenwoordig minder leuk met elkaar omgaan. Dat overal in ons land ouderen zitten te verkommeren.

Volgens het RIVM is het als volgt gesteld met de Nederlanders: ca. 40% heeft naar eigen zeggen te veel last van eenzaamheid. Tien procent (ruim anderhalf miljoen mensen!) heeft lasst van ernstige (chronische) eenzaamheid.

Hoewel de kans op eenzaamheid met de leeftijd toeneemt, is het een feit dat de grootste groep mensen zich bevindt in de leeftijd tussen dertig tot vijfenzestig jaar. De problematiek is daarom meer een probleem van de beroepsbevolking, dan van de hoogbejaarden. Het is ook niet een probleem van december, of van feestdagen. Het is een probleem van mensen zelf, ongeacht de tijd van het jaar.

Waarom is eenzaamheid een probleem? Eenzaamheid is niet alleen een individueel probleem (je voelt je ellendig, buitengesloten, en je bent minder gezond), maar ook een sociaal-economisch probleem.

Initiatieven zijn er in overvloed geweest, de afgelopen tijd. Vooral hulp aan ouderen is hot. In het kort: van een aantal interventies is niet helder of ze iets deden, slechts een zeer klein percentage is werkzaam en sommige hulverlening werk averechts. Dat wil zeggen dat mensen na deze ‘hulpverlening’ meer last hadden van eenzaamheid dan voor die tijd.

Een ding staat vast: eenzaamheid maakt ziek. Meetbaar, voelbaar ziek. Mensen die langdurig last hebben van eenzaamheid doen een groter beroep op de zorg, consumeren meer antidepressiva en zijn in het algemeen minder gezond. Nog een ding is ook zeker: veel mensen die worden benaderd, vaak ouderen, weigeren hulp die wordt aangeboden.

Ik stel voor dat we een andere weg in slaan. Een weg die begint met meer inzicht en kennis over eenzaamheid. Want wie meer leert over eenzaamheid (en het verschil tussen eenzaamheid en sociaal isolement!) begrijpt wat er fout is aan de gangbare aanpak. Die weet wat wel werkt. Voor zichzelf en voor anderen. Via de Stichting Eenzaamheid.info is die kennis te vinden.

Jeannette Rijks

Specialist in aanpak van eenzaamheid

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in eenzaamheid, politiek en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s