Mensen als Hava uit Breda kunnen we nie genoeg hebben. Wie helpt?

‘Jammer, we moeten stoppen’

door Mariette Mulkens. woensdag 24 november 2010 | 07:58 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 24 november 2010 | 08:03

Tekstgrootte tekst verkleinen

tekst vergroten

In de gezellige werkruimte van Inpakatelier Femina spelen Hava Akdag (links) en Sisca Hoogkamp (rechts) een taalspel met oud-cursist Gül Oztürk. Het gebouw wordt binnenkort gesloopt.foto Charlotte Akkermans/het fotoburo

In de gezellige werkruimte van Inpakatelier Femina spelen Hava Akdag (links) en Sisca Hoogkamp (rechts) een taalspel met oud-cursist Gül Oztürk. Het gebouw wordt binnenkort gesloopt.foto Charlotte Akkermans/het fotoburo

Quantcast

BREDA – Hava Akdag (38) uit de Bredase wijk de Heuvel wist bijna veertig allochtone vrouwen uit die buurt uit hun isolement te halen.

Ze gaf ze werk, leerde ze Nederlands en bereidde ze met succes voor op het inburgeringsexamen.

Toch moet ze binnenkort noodgedwongen stoppen met haar laagdrempelige leerwerkproject. Eigenaar Laurentius gaat het gebouw waar ze werkt, zakencentrum Heuvel 100 aan de Dr. Struyckenstraat, in januari slopen om er appartementen te bouwen. “Erg jammer”, vindt Hava, “want ik heb geen andere geschikte ruimte kunnen vinden.” Ze startte in 2007 met Inpakatelier Femina. Vrouwen uit allerlei culturen, die voorheen soms nauwelijks buiten de deur kwamen, pakten allerlei spullen in voor bedrijven, maakten naai- en borduurwerk, maar kregen ook taalles en maakten uitstapjes. “Ik wilde ze uit hun isolement halen en meer zelfvertrouwen geven”, vertelt Hava, die zelf op 4-jarige leeftijd naar Nederland kwam. Ze geniet als voorzitter van de Theehuisgroep en van het Turkse Vrouwen Comité veel vertrouwen in de wijk. “Ze kenden mij. Daarom durfden ze de stap aan. Ik zag dat veel vrouwen meer wilden dan thuis zijn, maar ze wisten niet hoe. Ook omdat ze zo slecht Nederlands spraken. Dat wilde ik veranderen, gewoon door samen dingen te doen. Werken, Nederlands leren én de maatschappij in. We gingen bijvoorbeeld met zijn allen bij de HEMA koffiedrinken. Sommige vrouwen woonden hier al dertig jaar, maar die hadden zoiets nog nooit gedaan.”

Haar leerwerkproject liep als een trein, mede dankzij wat subsidie en de hulp van taaldocente Marion Alewijns en Sisca Hoogkamp, die zich richtte op de persoonlijke ontwikkeling van de vrouwen. “Hava laat zien dat je met veel aandacht en een flinke dosis enthousiasme heel veel kunt bereiken”, zegt Sisca, die het doodzonde vindt dat Femina ter ziele gaat. Raadslid Marja Heerkens reikt maandag 6 december voor de laatste keer aan negen vrouwen van Femina een certificaat uit.

 

Reacties

laatste eerst

Sorteer reacties

waarom niet met elkaar iets afspreken1x per maand?
Deze mensen kennen elkaar allemaal al!
Kijk eerlijk is eerlijk er zitten ook ik weet niet hoeveel oudjes thuis helemaal alleen thuis!
Laten deze mensen nu contact met elkaar zo blijven houden,misschien onder elkaar geld uitleggen voor een zaaltje?
het is nu eenmaal zo dat er van alles op de schop gaat (niet dat ik het er ook mee eens ben),maar met ons allen de straat opgaan DOEN WE OOK NIET!
VEEL PLEZIER VERDER DAMES!
c nuijten24-11-2010 | 15:45

Bijna 40 deelneemsters uit hun isolement gehaald in bijna 4 jaar. Dat is bijna 10 per jaar!! Vraag me af hoeveel subsidie daar in is geslopen met vrijwilliggers, huur, kantoorkosten en beroepskrachten?
Denk dat het een zeer laag rendement is!!
Goofy24-11-2010 | 12:40

@me4me, ja dat moet stoppen want dat is een linkse hobby en dat mag niet meer in dit land. Overigens voorspel ik een jarenlang braakliggend terrein op die plek. Net zoals soortgelijke plekken in de Geeren in de Hoge Vught, in de Molukse wijk, het Hero-terrein, voormalig CSM-terrein, Molenkwartier, Belcrum, enz, enz. Goed bezig !
Breda24-11-2010 | 10:14

@me4me: wat denk je zelf, in deze VVD/PVV tijd? Dat de gemeente of andere overheid daar de tijd of geld voor krijgt? Nee joh, allemaal eigen verantwoordelijkheid. Lekker achterover leunen en roepen dat “die buitenlanders” geen Nederlands kennen. Hier is zo’n voorbeeld dat ze echt wel willen, maar dat de werkelijkheid net even iets anders in elkaar steekt dan die zwart-wit-denkers van een VVD/PVV verkondigen.
H24-11-2010 | 10:13

dus iets wat goed loopt,wordt weer eens flink onderuit gehaald,hier moet de gemeente op inspringen en dit project bijstaan,maar dat zal vergeefse hoop zijn neem ik aan.
me4me24-11-2010 | 08:29

Reageren

Klik hier en lees het Privacy Statement

Zo reageert u:

Op de website van BN DeStem kunt u reageren op de artikelen. Soms worden (delen van) reacties ook gepubliceerd in de krant.

De redactie kan bijdragen zonder opgaaf van reden weigeren. Daarbij hanteren wij onder meer de volgende voorwaarden:

De reactie moet kort en bondig (max. 400 tekens) zijn.

De reactie mag niet beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen.

De reactie mag geen scheldwoorden of bedreigingen bevatten.

De reactie moet betrekking hebben op het artikel waaronder de reactie wordt geplaatst.

De reactie mag geen reclame-uiting bevatten.

De reactie mag geen privé-gegevens van derden bevatten.

De reactie mag geen links naar illegale zaken bevatten (software, muziek, etc.).

De reactie mag geen inbreuk zijn op het auteursrecht van anderen.

Reacties onder overduidelijk valse naam kunnen worden geweigerd.

De reactie moet begrijpelijk en leesbaar zijn.

De redactie houdt zich aanbevolen voor tips, maar zal niet tot plaatsing overgaan van:

Reacties die (impliciete) beschuldigingen of verdachtmakingen van misdrijven bevatten, zolang er (nog) geen gerechtelijke

uitspraak is.

Reacties die de identiteit van verdachten onthullen. Evenmin van slachtoffers, zolang de redactie geen bevestiging van de

politie heeft (en wij mogen aannemen dat de familie is ingelicht)

Over het al dan niet plaatsen van reacties wordt niet gecorrespondeerd.

Het IP-adres van de afzender van een reactie wordt automatisch opgeslagen in het redactioneel systeem. Het kan worden

afgestaan aan derden in het kader van een strafrechtelijk (voor)onderzoek, namelijk als de redactie van mening is dat een

groot maatschappelijk belang in het geding is. Ook daarover wordt niet gecorrespondeerd.

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s