Eenzaamheid een taai probleem…

In de aanloop naar de week van de eenzaamheid vragen steeds meer mensen zich af waarom eenzaamheid toch zo’n taai probleem is. Zo taai dat zo veel grote organisaties zich buigen over het probleem. Zo taai dat de meeste hulp niet schijnt te helpen. Zo taai dat sommigen er maar helemaal niet aan beginnen er iets aan te doen…

Ik denk dat de belangrijkste reden is dat we eenzaamheid eenvoudigweg nog nooit hebben gezien als een van de bedreigingen van ons bestaan. Laten we niet vergeten dat we pas een jaar of honderd met zijn allen de weg naar welvaart zijn gegaan. Welvaart, met de nadruk op lichamelijke gezondheid en materieel geluk. Pas de laatste jaren realiseren we ons dat eenzaamheid een ziekmaker is, net als vroeger gebrek aan hygiene. We zullen daarom eerst eenzaamheid moeten verkennen. Weten wat het nu eigenlijk precies is, wat het met ons doet en wat we kunnen doen om te zorgen dat het ons niet in zijn greep krijgt.

Aan eenzaamheid is nooit zo veel aandacht besteed. Vandaar dat veel mensen er al jaren aan lijden, zonder dat iemand dat in de gaten had. Jaren van eenzaamheid betekent chronische eenzaamheid. Het is een illusie te denken dat mensen die al jaren last hebben van een chronische stress en eenzaamheid, met behulp van vrijwilligers van hun klachten af geholpen kunnen worden. Alleen als we meer kennis hebben van het fenomeen eenzaamheid, kunnen we er iets aan doen. Pas als we die kennis hebben, kunnen we gaan denken over eventuele hulp aan anderen. Tot dan toe blijft het een taai probleem.

Meer weten? Kijk op eenzaamheid.info

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in eenzaamheid, hulpverlening, ouderen, sociale interventie, zorg en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s