Eenzaamheid ondanks Twitter en Facebook – Welingelichte Kringen

De nieuwe ziekte: eenzaamheid. Dankzij netwerksites als Facebook was het nog nooit zo makkelijk om met om met anderen in contact te komen, toch lijkt sociale isolatie een groot  probleem te worden. Recent Brits onderzoek toonde aan dat jongeren zich twee keer zo vaak eenzaam voelen dan 55-plussers. The Times noemde het onlangs ‘een epidemie van eenzaamheid’, The Daily Telegraph spreekt over ‘de Elenor Rigby generatie’ naar de Beatlessong over eenzaamheid: Ah, look at all the lonely people…

Onlangs verscheen Lonely, een waar gebeurd verhaal dat in de VS meteen de voorpagina’s haalde. Schrijfster Emily White was een ambitieuze advocate in een stad waar ze geen familie of vrienden had, toen chronische eenzaamheid haar in de greep kreeg. White beschrijft hoe ze een fictief sociaal leven verzon om haar eenzame bestaan te camoufleren voor haar collega’s. Ze verzon etentjes en romances en als iemand zei dat ze er moe uitzag, weet ze het aan haar uitputtende uitgaansleven. In werkelijkheid was ze altijd alleen thuis. Na een jaar kreeg ze stemmen in haar hoofd.

Zo dramatisch is het niet altijd, maar geschat wordt dat 40 % van de online ‘status updates’ verzonnen zijn. Of tenminste schromelijk overdreven: een suffe verjaardag wordt al snel een fantastisch feest. Ook is steeds evidenter dat 300 vrienden op Facebook geen vervanging is voor een goed gesprek met vriend. Ironisch genoeg is het constante spervuur van email, msm, sms, telefoon en twitter juist de reden dat men steeds minder in staat is alleen te zijn. Als de beepjes en belletjes even stilvallen, slaat de paniek toe: je bent helemaal alleen!

Bronnen: The Times, The Daily Telegraph

Bookmark and Share

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s