Wat doet Nederland aan eenzaamheid?

Een overzicht van wat er in Nederland gebeurt op dit gebied. Voor meer informatie, neem contact op met de contactpersoon die wordt genoemd, of met Jeannette Rijks (Stichting Eenzaamheid.info)

Vriendendienst

In (bijna) heel Nederland zijn Vriendendiensten actief! Vriendendienst is een maatjesproject voor mensen met een psychiatrische en/of psychosociale achtergrond, ter voorkoming en vermindering van sociaal isolement. Het doel van Vriendendienst is dat de vrijwilliger de deelnemer een (tijdelijk) steuntje in de rug biedt door samen activiteiten te ondernemen en daarmee de leefwereld van de deelnemer (weer) vergroot en het sociale netwerk uitbreidt. Contactgegevens van Vriendendiensten in Nederland zijn te vinden op www.mezzo.nl. Voor Vriendendiensten in Den Haag, Haagrand, Zoetermeer en Gouda (e.o.) kijk je op http://www.reaktvriendendienst.nl.

<!– @page { size: 21cm 29.7cm; margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } –>

Handicap en computer

Welzijnsorganisatie IJsterk gaat mensen die door een lichamelijke handicap belemmerd zijn in het gebruik van de computer terzijde staan met vrijwilligers en spreekuren. De bedoeling is dat eenzame mensen via de computer in contact komen met anderen en vaker naar het buurtcentrum komen.

Buurtvrienden

De Regenboog Groep zet zich met het project Buurtvrienden in tegen de eenzaamheid onder mensen met psychiatrische klachten die alleen wonen en hun netwerk zien verschralen. Doel is niet alleen deze mensen te bezoeken, maar ook om ze uit nodigen tot deelname aan (bestaande) activiteiten. Basisgedachte is, dat het mogelijk is met bezoeken door maatjes (mede gericht op het deelnemen aan activiteiten) mogelijk is om iets te doen aan de eenzaamheid onder mensen met psychiatrische klachten.

Sensoor: Praten helpt

Ze hebben 7×24 een luisterend oor. Ze Praten helpt wel! Het doel is om de bekendheid van Sensoor te vergroten door bijvoorbeeld radioprogramma’s.

Impuls: Goud

Goud heeft als doelgroep sociaal geïsoleerde vrouwen in Osdorp, Geuzenveld, Slotervaart en de Baarsjes. Vrijwilligers gaan op sociaal activerend huisbezoek.

Impuls: Steunmannen

Steunmannen heeft als doelgroep sociaal geïsoleerde mannen in Bos en Lommer te stimuleren zelfstandig hun weg te vinden naar scholing, werk en in de samenleving.

Amsterdamse vriendendiensten: Buurtmaatjes

In Buurtmaatjes gaan mensen uit de buurt in groepjes samen activiteiten ondernemen. Deelnemers en vrijwilligers zijn ‘normale buurtbewoners’, daarnaast nemen ook zelfstandig wonende mensen met een GGZ achtergrond deel.

Asadaaka: Eenzame ouderen

Asadaaka wil vereenzaamde ouderen uit hun isolement halen. De bedoeling is dat ze gaan integreren en participeren o.a. door lotgenotencontact. De doelgroepen zijn migrantenouderen, chronisch zieken en gehandicapten.

Doras: De drempel over

Doras doet activerend huisbezoek bij (dreigend) isolement met een groep vrijwilligers in de Banne en de Molenwijk. Ze werken samen met Welsaen, Amsterdam Noord, opbouwwerk, een kerk, een bibliotheek en buurtbewoners. De doelgroep zijn 55+ers en mensen met een beperking die geïsoleerd zijn.

CentraM: Over de drempel

CentraM heeft een maatjesproject voor ouderen en volwassenen met een beperking. Ze gebruiken de training van Mezzo: natuurlijke coaching. De maatjes (vrijwilliger en deelnemer) gaan samen naar activiteiten en praten over de ervaren belemmeringen van de deelnemer.

Mentum: de Stek

De Stek is een eetproject voor mensen met een GGZ achtergrond, buurtbewoners en de hele stad. Er eten mensen met een diverse achtergrond, vanuit de hulpverlening, het woonzorgcomplex en de buurt.

<!– @page { size: 21cm 29.7cm; margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } –>

Resto van harte: Eetkamer

Eten is een bindmiddel, een manier om eenzamen bij elkaar te brengen. Er is interactie tussen allerlei verschillende mensen. Resto werkt samen met huisartsen, wijkagenten, de thuiszorg en apotheken. Zij bevelen de eettafel aan. Daarnaast komen er mensen via Welzijn bij de Eetkamer. Resto organiseert ook thema-avonden. Iedereen is welkom.

Boodschappenplusbus

De Boodschappenplusbus is een landelijk initiatief gesubsidieerd door het Ouderenfonds. De doelgroep zijn ouderen, 55+ ers, en dan vooral mensen in een isolement. Deelnemers worden thuis opgehaald voor een activiteit en weer thuisgebracht. Twee keer in de week worden er met de bus mensen opgehaald om gezamenlijk boodschappen te doen, gecombineerd met koffiedrinken. De boodschappenplusbus is het middel om eenzaamheid te verminderen.

Schorer: Roze kracht

De doelstelling van Roze kracht is om eenzaamheid onder homo en transgender ouderen te verminderen. Er zijn een aantal activiteiten:

  • • Netwerkcafé voor 55+ vrouwen: Café zilver
  • • Training aan het personeel in verzorgingshuizen, o.a. in de Rietvink gericht op de leefomgeving van roze ouderen.
  • • Het vergroten van de weerbaarheid in samenwerking met de politie

GGZ in Geest: Vriendschapscursus

De vriendschapscursus was gericht op vrouwen van 55+ met een GGZ achtergrond uit Zuideramstel.

Prisma: Kwartiermaken O-Wgm

De doelgroep van Prisma is mensen met een verstandelijke beperking. Ze werkt samen met Dynamo. Het doel van Samen in Oost is dat mensen met een verstandelijke beperking mee gaan doen met activiteiten van Dynamo. Er zijn een aantal pilots:

  • • Zelf mode maken
  • • Samen ontmoeten
  • • Expeditie Oost: het aanbod in kaart brengen met een beoordeling
  • • Kids uit Oost

Dynamo: Blikopener

Dynamo begeleidt in dit project mensen thuis in het omgaan met een computer. De doelgroep zijn 55+ ers of mensen met een beperking die dit niet zelfstandig kunnen oppakken. De bedoeling is dat deelnemers via internet contacten leggen. Het project wordt door vrijwilligers gedaan.

Dynamo: Senioren online

Eenzame ouderen (55+) die door een handicap of chronische ziekte (min of meer) aan huis gebonden zijn in contact brengen met anderen door gebruik van de PC en internet, waardoor eenzaamheid wordt voorkomen of tegengegaan.

De Open Hof en het Flevohuis

Kookproject ‘Wat de pot schaft’ en Open club. Ze hebben een eettafel. Ze werken veel met vrijwilligers van de Vrijwilligersgroep Amsteldorp. Deze vrijwilligers gaan actief bij bewoners in de wijk op bezoek. Ze willen iets soortgelijks in het Flevohuis bereiken. Ze werkten samen met Civic.

Civic: Oud maar niet uit

Ze willen ouderen betrekken bij welzijnsactiviteiten. In eerste instantie om ze actief te krijgen en daarnaast om eenzaamheid te verminderen. Doelstelling is dat het aanbod beter aansluit bij de doelgroep.

Osira: IkinciBahar

Het is een dagactiviteit voor Turkse 55+ ers, soms met een Christelijke achtergrond. Het is heel laagdrempelig, en gericht op mensen die niet bij de Moskee of een koffiehuis terecht kunnen.

Humanitas: Sociale administratie

Problemen op administratief gebied die het gevolg zijn van sociale eenzaamheid als verband zien en als zodanig benaderen. Op deze manier wordt niet alleen het symptoom maar ook de bron (sociale eenzaamheid) aangepakt. Zo wordt ook het zelfvertrouwen en de zelfredzaamheid vergroot.

Cursus LEEF!

Humanitas i.s.m. Stichting Eenzaamheid.info. Voor mensen die meer uit het leven willen halen en voorkomen dat eenzaamheid een probleem wordt. LEEF! is individuele coaching in een groep. Deze doelgroep was 50+. De cursus is gemaakt voor alle leeftijden, omdat eenzaamheid vaak bij jongeren al begint. Hoe eerder er iets aan gedaan wordt, des te beter de resultaten zijn.

Posted via web from Eenzaamheid: overzicht interventies

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in eenzaamheid, hulpverlening, onderzoek, ouderen, sociale interventie, Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s