Aan eenzaamheid moet je iets doen… maar wat?

Als eenzaamheid een probleem is, als je werkelijk niet meer weet wat je moet doen om er vanaf te komen, als je je een loser voelt, als je het gevoel hebt dat niets en niemand je kan helpen, dan is het tijd voor informatie. Want daar begint het mee. Weten wat er aan de hand is. Snappen dat je een probleem hebt waar wel degelijk iets aan gedaan kan worden.

Weet je hoe lang het geleden is dat er geen antibiotica waren? Dat het kraambed voor vrouwen een soort Russische roulette was? Weet je hoe kort geleden nog maar mensen niet durfden te praten over kanker? De Gevreesde Ziekte, werd het genoemd. Sindsdien is er heel wat veranderd. Dank zij onderzoek, dank zij aandacht, dank zij pioniers die geen genoegen namen met de dingen zoals ze waren. Dank zij mensen die met nieuwe ideeën kwamen. Want dat het met de oude middelen niet werkte, dat was zeker.

Zo is het nu gesteld met eenzaamheid. Steeds duidelijker tekent zich af dat eenzaamheid een enorme wissel trekt op de gezondheid van mensen en daarmee ook op de gezondheid van de maatschappij als geheel. Steeds duidelijker is ook dat pogingen om mensen te helpen maar al te vaak stranden op gebrek aan kennis van de materie. Goede wil en inzet is nu eenmaal niet genoeg. Net zo min als bij kanker en bij kraamvrouwenkoorts is goede wil voldoende om mensen werkelijk te helpen. Kennis, daar begint het mee.

Wie al langer lijdt onder eenzaamheid heeft misschien het geloof in een oplossing verloren. Je hebt misschien al jaren gehoord: ‘je moet er ook eens uit, meer onder de mensen komen’. Intuïtief weet je dat dat iet de oplossing is. Maar wat is het dan wel? Dat is niet één, twee, drie te beantwoorden. Eenzaamheid is namelijk een individueel probleem, een probleem dat om een individuele aanpak vraagt. Ga daarom op zoek naar iemand die er verstand van heeft. Die je kan helpen op weg naar een gelukkiger leven. Het kan. Heus. Begin met kijken op de site van de Stichting Eenzaamheid.info. Doe het stappenplan. Kom op voor jezelf.

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in eenzaamheid, zelfhulp en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s