Eenzaamheid en sociaal isolement 3

Geschreven door Jeannette Rijks
dinsdag 18 mei 2010 08:13

Eenzaamheid en sociaal isolement: broer en zus, maar o zo verschillend. Eenzaamheid is een gevoel, een uiterst persoonlijk gegeven, te vergelijken met een stevige hoofdpijn. Sociaal isolement is een situatie. Een situatie die ongunstige gevolgen heeft, zoals een gebrek aan ondersteuning in geval van nood.

Een situatie kun je, al kost het vaak enige moeite, voor een ander veranderen. Een gevoel nu eenmaal niet. Het gevoel van eenzaamheid is net als hoofdpijn, soms een kwestie van een koutje. En net  als bij hoofdpijn kan eenzaamheid je jarenlang ellende opleveren. Het is zelfs vastgesteld dat mensen met chronische eenzaamheid 10% meer kans hebben op vroegtijdig overlijdendan anderen.

Beiden kunnen elkaar overlappen. Maar helder is dat eenzaamheid veel vaker een probleem is dan sociaal isolement. Helder is ook dat verrreweg de meeste hulpverlening gericht is op het verkleinen van sociaal isolement. Bij gebrek aan kennis van zaken worden de verkeerde insturmenten gebruikt. Met de beste bedoelingen.

Vandaag las ik een tekst van Alexander Pechtold, een citaat van Hans Achterhuis: ‘Een politiek van goede bedoelingen maakt vaak meer slachtoffers dan er worden geholpen‘. Dat dit opgaat voor de hulpvelening bij eenzaamheid is al lang  aangetoond. Laten we nu eens ophouden met te reageren door meer van hetzelfde te doen. Eerst moet de bekend zijn wat het verschil is tussen sociaal isolement en eenzaamheid, dan komt de vraag: wat kun je doen aan eenzaamheid. Voor het antwoord kunt u terecht bij… precies.

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s