Eenzaamheid en sociaal isolement 2

Twee jaar geleden alweer werd in een helder rapport de bevindingen gepubliceerd met de resultaten van een serie interventies bij eenzaamheid. Dit rapport, ‘effecten van eenzaamheidsinterventies’ gaf toen al aan dat er nogal wat schort op dit gebied. Nu is van Movisie afgelopen week een rapport verschenen waarin weer een aantal interventies tegen het licht wordt gehouden. Beide rapporten maken duidelijk waar de schoen wringt:

  • interventies zijn voornamelijk gericht op ouderen, terwijl de problematiek tien maal groter is bij de bevolking beneden de 65 jaar.

  • verreweg de meeste interventies zijn gericht op het verminderen van sociaal isolement, terwijl juist iets moet worden gedaan aan eenzaamheid.

  • De omvang en de aard van de problematiek is niet altijd helder. De complexiteit van het begrip eenzaamheid wordt vaak onderschat.

Jammer, en … een uitdaging! Want wat werkt dan wel? Dat is niet zo vreselijk moeilijk, maar het vereist wel dat je een helder beeld hebt van de problematiek, de oorzaken en de verschillende mogelijke vormen van aanpak. Dat komt je niet aangewaaid. Daar moet je wat voor doen.Volgende keer meer over het verschil tussen eenzaamheid en sociaal isolement.

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in beleid, eenzaamheid, sociale interventie, Uncategorized, WMO en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s